ok. 600 g mąki
70 g drożdży
50 g cukru
300 g masła
4 żółtka
6 łyżek śmietany
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
200 g marmolady
lukier - cukier puder utarty z sokiem cytrynowym
Drożdże rozetrzeć razem z cukrem.
Kiedy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Mąkę wygnieść z masłem, dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm.
Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm.
Paski 1 raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić i polukrować.
SMACZNEGO!!!
dodane na fotoforum:
bunia 2008-11-06
,,Wypchaj się ' .To sadyzm .Dawaj te ciasteczka - wymienimy na galaretki .Czemu ja nie znoszę pieczenia?