Rodem z Rosyjskiej Kuchni :)
Przepis tu:
https://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/bliny2
dodane na fotoforum:
trisana 2009-09-12
Miłego dnia życzę:)
bunia 2009-09-12
Iwonko- właśnie podałaś potrawę którą znam z opowieści mojej Prababci . Sama nie mogła jej zrobić nigdy w takim kształcie bo zawsze czegoś nie sposób było dostać . Jak już tata załatwił kawior ( z przemytu od rosyjskich marynarzy ) , to wędzonego łososia nie było , Oliwki przywozili nasi marynarze na zamówienie , makę gryczaną Buleńka ( tak nazywałam Prababcię ) sama robiła .Kapary robiono z nasturcji. Sama nie wiem czemu ja nie robię teraz tych blinów ? Cudnie podałaś .Brawo do kwadratu .
vesper5 2009-09-12
witam i pozdrawiam serdecznie !!!
trisana 2009-09-13
Dobrej nocy życzę oraz przyjemnej niedzieli :)
cuisine 2009-11-04
Ja robię bliny oczywiście z mąką gryczaną - najczęściej mieszam ją z pszenną i czasami jęczmienną...
Lubię nieco grubsze placuszki i niekoniecznie wielkości talerza... ;)
Oczywiście do nich kawiorek (najbardziej lubię drobny czarny lub bardzo gruby biały lub czerwony) - najczęściej gęsta kwaśna śmietana lub twarożek homogenizowany rozrzedzony jogurtem greckim. Lubię też z sosem tzatziki, ale podobno to profanacja... ;)))
Jako dodatki - oliwki, kaparki, wędzony łosoś i ew. czerwona cebula i koperek. Jadłam też ze śledziem, cebulą, jabłkiem, śmietaną i chrzanem - cudne :)
Chyba czas na powtórkę ;)))