którego drobne kwiaty pojawiają się już na przełomie lutego i marca,
znany jest z dobroczynnego wpływu na układ oddechowy.
Skład i działanie
Kwiaty i liście podbiału pospolitego (Tussilago farfara) zawierają substancje śluzowe, gorycze, flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne (głównie cynk). Więcej substancji śluzowych i gorzkich występuje w liściach, natomiast flawonoidów i olejku eterycznego w kwiatach. Garbniki decydują o ściągających, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych właściwościach podbiału, flawonoidy i olejek eteryczny – rozkurczowych i przeciwbakteryjnych, natomiast substancje śluzowe – osłaniających i przeciwzapalnych.
Surowiec leczniczy
Surowcem leczniczym są kwiaty i liście podbiału.
Zastosowanie wewnętrzne
Podbiał pospolity stosowany jest jako środek leczniczy w chorobach układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, upłynniając wydzielinę i pobudzając ruchy rzęsek oskrzeli, a także łagodzi suchy, uporczywy kaszel. Napar z podbiału po zmieszaniu z naparem z siemienia lnianego może być stosowany w chorobie wrzodowej jako środek osłaniający.
Zastosowanie zewnętrzne
Ze względu na przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne właściwości, napar z podbiału zalecany jest do stosowania jako tonik przy skórze tłustej i trądzikowej, a także w przypadku ran, siniaków, oparzeń słonecznych, wysypek. Płukanki z podbiału przynoszą ulgę przy suchym nieżycie gardła, chrypce, stanach zapalnych jamy ustnej i przy anginie.
Napar z podbiału
Łyżkę suszonego podbiału zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 1/3 szklanki naparu pijemy 3 razy dziennie.
Odwar z podbiału
Łyżkę podbiału zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Następnie odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i pijemy 1/3 szklanki odwaru 3 razy dziennie.
Sok z podbiału
Sok z liści i kwiatów pozyskujemy, używając sokowirówki. Sok można zmieszać w proporcji 1:1 z miodem lub wódką. 20-30 kropli soku mieszamy z kieliszkiem wody i stosujemy 3-4 razy dziennie.
Bezpieczeństwo stosowania
W podbiale stwierdzono obecność alkaloidów pirolizydynowych[1], które spożywane w nadmiernej ilości lub dłużej niż 6 tygodni mogą uszkadzać wątrobę[2]. Podbiału nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.