To dopiero kanie.Niezłe okazy.

To dopiero kanie.Niezłe okazy.

Czubajka kania - gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. Dość pospolity na terenie całej Polski, gdzie występuje od lipca do listopada.Kapelusz
wkształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.
Blaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu.Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny, jadalne są nóżki i kapelusze. Pierścienie są jednak gorzkie. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem. Nie zjada się młodych grzybów, z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami.

dodane na fotoforum:

terecha

terecha 2011-10-11

kanie ...to są dopiero grzybki...pyszniutkie...

nunai

nunai 2011-10-11

popieram uwielbiam je;))))

stif56

stif56 2011-10-11

Pyszne są ........ho ho aż ślinka leci ...podrzuć mi jednego grzybka

ozgadan

ozgadan 2011-10-11

Śliczne ....okazałe te kanie.....uwielbiam je....i też jedną kanie poproszę...może być ta średnia...

wedwin6

wedwin6 2011-10-11

piekne te guły

katakum

katakum 2011-10-11

...ale będzie pyszne żarełki ...u mnie te grzyby zwą sowami

hanna52

hanna52 2011-10-11

Nie jadam kani bo się na nich nie znam :)

dodaj komentarz

kolejne >