Czubajka kania - gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. Dość pospolity na terenie całej Polski, gdzie występuje od lipca do listopada.Kapelusz
wkształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.
Blaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu.Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny, jadalne są nóżki i kapelusze. Pierścienie są jednak gorzkie. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem. Nie zjada się młodych grzybów, z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami.
dodane na fotoforum:
stif56 2011-10-11
Pyszne są ........ho ho aż ślinka leci ...podrzuć mi jednego grzybka
ozgadan 2011-10-11
Śliczne ....okazałe te kanie.....uwielbiam je....i też jedną kanie poproszę...może być ta średnia...