Piernik kanadyjski
3 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl miodu sztucznego
1 szkl oleju
herbata/ 3 torebki zalać szklanką wrzątku/
1,5-2 łyżeczek przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
Wykonanie
Białka ubić, dodać cukier, stopniowo żółtka, ubić, następnie miód, olej, herbatę, na końcu mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Rozlać ciasto na trzy części.
Upiec trzy placki /placki są bardzo puszyste i nie dadzą się przekroić , dlatego pieczemy każdy osobno/
Masa I :
1 Kubuś pomarańczowy
3 budynie śmietankowe
Ugotować budyń , gorący wyłożyć na placek następnie przykryć drugim plackiem, odstawić do ostygnięcia.
Masa II:
4 żółtka, jedno całe jajo, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy,2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, zmiksować. Zagotować 1/2 l mleka. Gorące mleko połączyć z masą jajeczną i ugotować gęsty budyń,wystudzić utrzeć z 2 kostkami masła. Masę wyłożyć na wystudzony placek.
Śliwki kalifornijskie zalać szklanką wrzątku i odstawić na 30 min. Odsączyć, pokroić i wyłożyć na masę, przykryć trzecim plackiem i udekorować.
Polewa: 1 całe jajo zmiksować z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami kakao. 1/2 kostki masła rozpuścić i gorące wlać do masy kakaowej ciągle miksując.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
hanka32 2013-03-25
I jak ładnie udekorowany:))
gina32 2013-03-26
Marzylam sobie o Pierniku a tu przepis super sprubuję z Twojego przepisu zrobic moja tesciowa pyszne pierniki piekla zawsze jej się udawaly pod różną postacią.