Chałwowiec
7jaj
1 szkl cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Upiec biszkopt i przekroić na pół.
Masa
30 dkg chałwy waniliowej
2masła
1/2 l mleka
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo do środka między masy bezy liliputki 2 opakowania.
Ja upiekłam jeszcze jeden biszkopt z orzeszków ziemnych,bo nie lubię bezy.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
W garnku zmiksować jajo i żółtka z cukrem, dodać obie mąki zmiksować . Do masy jajecznej wlewać gorące mleko ciągle miksując. Ugotować budyń i wystudzić.
Utrzeć masła. Do masła dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i zmiksować.Do masy budyniowej dodać pokruszoną chałwę i chwilkę
miksować do połączenia się masy z chałwą.
Masę podzielić na pół, do jednej dodać 2 łyżki kakao/ ja kakao rozprowadziłam odrobiną podgrzanej słodkiej śmietanki/.
składanie
Ciasto czekoladowe
masa kakaowa
ciasno ułożone bezy liliputki /lub inny biszkopt/
masa jasna
ciasto czekoladowe
polewa
1 całe jajo 3 łyżki cukru pudru utrzeć mikserem, wsypać2 łyżki kakao,
ciągle miksując wlać 1/2 kostki gotującego/gorącego/ masła, wylać na wierzch ciasta./Polewa szybko gęstnieje/
dodane na fotoforum:
znajoma 2018-05-21
DOBRY
WIECZÓR !
Słońce już kończy*wędrówkę po niebie,
wiec przyszła pora*by pozdrowić Ciebie..
Snów barwnych Ci*Życzę jak piękne motyle. *. *
a jutro znów wpadnę*do Ciebie na chwilę...
Serdecznie pozdrawiam*Radość i uśmiech*
dla Ciebie zostawiam:)MIŁEGO
WIECZORU SPOKOJNEJ NOCY
I PIĘKNYCH SNÓW ŻYCZĘ