Oryginalna wersja tego ciacha :
https://madebymomandson.pl/wp/?p=2874
Ja robiłam tak :
Składniki na ciasto kruche:
3 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 2 równe części.Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy pierwszą część ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym do 170-180 stopni piekarniku, około 20 minut.
Wyjmujemy, studzimy
Identycznie postępujemy z drugą częścią.
Ciasto kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek ( z dużych jaj )
ok.3/4 szkl.cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier.
Ubijamy.
Na koniec dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy delikatnie łyżką do ich połączenia.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w 170-180 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto orzechowe:
5-6 białek+ 2 żółtka
ok.3/4 szkl.cukru
15 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
2 łyżki mąki pszennej (pełne)
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, 2 żółtka
Ubijamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami,
Dodajemy stopniowo do ubitych jajek.
Mieszamy łyżką do ich połączenia.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy.
Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
5 żółtek
3 szkl. mleka
ok.3/4 szkl. cukru kryształu
2 opakowania cukru waniliowego
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kostka masła
kieliszek mocnego alkoholu
Żółtka rozcieramy z cukrem.
W 1 szkl. mleka mieszamy mąki, tak żeby nie było grudek.
Rozmieszane mąki wlewamy do utartych z cukrem i cukrem waniliowym żółtek
i dokładnie mieszamy całość.
Resztę mleka zagotowujemy.
Na gotujące wlewamy wymieszaną mąkę z utartymi żółtkami z cukrem.
Robimy budyń.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch.
Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Ucieramy na gładką, puszystą masę,dodajemy %
Krem jest pyszny,ja dodatkowo do ostatniej warstwy dodałam 2 łyżki toffi.
Składanie :
ciasto kruche (jedna część)
1/3 kremu
ciasto kokosowe
1/3 kremu
ciasto orzechowe
krem z dodatkiem toffi
u mnie pokruszone ciasto kruche ( druga część-można zostawić w całości tak jak w oryginalnym przepisie )
polewa,czekolada itp...