z boczusiem :)
przepis z czasopisma Elle, sprzed dobrych 20 lat ;)
składniki (na 4-6 porcji):
- ok. 650g suchego grochu
- 2 listki laurowe
- 2,25 litra wody
- 200g wędzonego boczku
- 1 por
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- słodka lub ostra papryka
wykonanie:
1) Groch gotujemy w wodzie z listkami laurowymi przez ok. 2 godziny, aż będzie miękki, rozpadający się.
2) Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się wytopi na skwarki dodajemy drobno pokrojonego pora i cebulę i smażymy do miękkości.
3) Dodajemy zawartość patelni do garnka z ugotowanym grochem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dodajemy trochę wody, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.
agga7 2015-05-02
hehe, byłam właśnie o krok od dodania majeranku, ale zaczęłam się zastanawiać majeranek czy tymianek i nie dałam żadnego ;)
następnym więc razem :)
agga7 2015-05-02
no właśnie, no właśnie ....
dzięki za przypomnienie :)
dodam do reszty zupy w garnku :)
anulkaz 2015-05-03
Rzadko gotuję grochówkę, ale obowiązkowo do grochówki i fasolówki daję majeranek :)Chyba robiłaś z zielonego grochu, mnie przeważnie trafia się żółty.:)