Daleka jestem zawsze od mentorstwa, nakłaniania i namawiania kogokolwiek do czegokolwiek, ale tym razem zrobię wyjątek.
Nasza kasza jaglana – tu w autorskim wydaniu z brukselką, porem i czosnkiem.
Robię wyjątek, bo to jest wyjątkowa sprawa.
Proszę bardzo – kasza z prosa.
https://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Jeśli ktoś twierdzi, że nie cierpi jaglanej kaszy to znaczy że nigdy nie jadł jej prawidłowo ugotowanej.
Najpierw należy ją uprażyć na suchej patelni (aż poczujemy przyjemny, orzechowy zapach), następnie porządnie sparzyć wrzątkiem, aż wreszcie zalać wrzątkiem w proporcji 1 do 1,5 – t.zn. 1 miarka kaszy suchej, 1,5 miarki wrzątku. Gotujemy pomalutku ok. 15 min.
Do powyższej potrawy dodałam do gotowania kawałek posiekanego pora i 3 grubo posiekane ząbki czosnku. Solimy (jeśli trzeba) dopiero po ugotowaniu.
Brukselka ugotowana osobno w niewielkiej ilości wody lub na parze.
Suto posypujemy zieleniną ( natka pietruszki, koperek, szczypiorek). Można też pokropić dobrą oliwą lub olejem lnianym i posypać ulubionym utartym serem.
Smacznego.
I na zdrowie!
Aha! Idealnie sprawdza się również m.in. w krupniku i gołąbkach. Co potwierdzili wymagający klienci… ;)
frans 2015-11-20
Kiedyś nie lubiłem żadnej kaszy,teraz bardzo chętnie
A tu tak apetycznie wygląda że uuuuuu opierdzieliłoby się michę :)))))
henry 2015-11-20
może Ciebie zaskoczę.........ale to poza kaszą gryczaną oczywiscie prażoną........moja ulubiona kasza........i do gołąbków tez ją dodaję, zamiast np. ryzu..... :)))
przepis zacny. bo i brukselka.......to teraz wartościowe warzywo. o czosnku nie wspomne bo wiadomo........... :))))))
kazwil 2015-11-20
Preferuję gryczaną ale i tę pewnie bym zjadł w końcu głodnemu to i pieczona kaczka smakuje...:)
Tak przy okazji i w temacie jutro czerninę gotuję właśnie na kaczce.
ewjo66 2015-11-21
spoko...zjadłabym...bo gdyby na świecie zabrakło mięsa, wcale bym się nie zmartwiła...własnie takie jedzenie mnie najbardziej interesuje...
malgra 2015-11-21
witaj Aguś...rzadko tu bywam, ale miałam nosa, poczułam zapach Twojego dania na talerzu i już jestem, też dodaję ją do gołąbków, świetnie się sprawdza w meksykańskim daniu, dodaję ją do zupy ogórkowej zamiast ziemniaków, mogę ja zajadać na różne sposoby, ale jeszcze jej nigdy nie prażyłam, dzięki za przepis...buziaki Aguś...gra
bourget 2015-11-22
no i obedzie sie bez mieska:)
ja ostatnio strasznie warzywna sie robie, ale po prostu jem, co mi organizm podpowiada:)
te kasze niestety moge tylko na zdjeciu ogladac, tutaj jej nie kupie..
agat33 2015-11-23
Kaszę jaglaną przed gotowaniem też prażę. Brukselkę bardzo lubię w moim wydaniu...przekrajm na pół, podsmażam delikatnie na klarowanym maśle, podlewam wrzątkim i zostawiam w patelni jeszcze na kilka minut.
Podaję z jogurtem...jest pyszna:))