przed chwilą zlałam go do słoiczków...
dodane na fotoforum:
gigos7 2013-07-05
Świetny !!!
Alu ,ja pakuję w słoiki co się da, bo te ze sklepów są z konserwantami.
Nawet buraki gotuję w całości , potem je obieram , potarte pakuję w słoiki i zagotowuję . W zimie mam gotowe od barszczu lub przyprawiam je do drugiego dania .
Pozdrawiam , życzę dobrej nocy :)
lila08 2013-07-05
Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i mieszając drewnianą łyżką doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane (można w czasie mieszania rozgniatać je łyżką, będzie szybciej)następnie przygotować drugi garnek i gęste sito. Przelać zawartość na sito i przetrzeć do drugiego garnka. Całość zagotować raz jeszcze i gorącą galaretką napełniać słoiczki. Ta galaretka jest wspaniałym dodatkiem do ciast, lodów i pieczywa. Porzeczki zawierają bardzo dużą ilość pektyny i dlatego do przygotowania galaretek z porzeczek nie musimy dodawać żadnych cukrów żelujących, a galaretka jest naprawdę twarda.
...na kilogram porzeczek 1 kg cukru...
kaska28 2013-07-06
Aniu-ja robilam z mniszka lekarskiego,z kwiatow.
(kiedys-kilka lat temu, najwiecej nazbieralam 4 tys.kwiatow)
(komentarze wyłączone)