[33871475]

Najsmaczniejsze w Gusto Dominium Plaza Sosnowiec...

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2018 ...

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem...

Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą...

Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą'', chociaż wariant z mozarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była to więc zupełna innowacja Esposito...

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju...

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów...

SMACZNEGO!!!

maniek1

maniek1 2018-02-09

 ☁️⛅.Udanego weekendu.◄⭐️
【ツ】.Miłego popołudnia życzę.:))

myszka2

myszka2 2018-02-09

Przepysznie

olesja

olesja 2018-02-09

Zjadla bym bo lubie pizze.:-)

gina32

gina32 2018-02-09

Sporo jedzonka dzis u Ciebie.;)

jaworr

jaworr 2018-02-09

Mnie najlepiej smakuje ze szpinakiem.....:))

mar27

mar27 2018-02-09

Milego weekendu Martus :)

davie

davie 2018-02-09

Apetyczna pizza i interesujący opis...:)

vivien5

vivien5 2018-02-09

Kusząco i apetycznie mniam:)

ewusia

ewusia 2018-02-09

Nie wiedziałam, że jest takie święto..:)

mery50

mery50 2018-02-09

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy 2018 ...
to należy jej skosztować.

vezel

vezel 2018-02-09

Ładnie wygląda :)

lidia23

lidia23 2018-02-10

smacznego Marto:)

rycho2

rycho2 2018-02-13

zachęca wyglądem do skosztowania

(komentarze wyłączone)