Dla zainteresowanych podaję przepis -
1 kg mąki pszennej
500 g miodu naturalnego np. lipowego lub wielokwiatowego
250 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
125 ml mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania przyprawy korzennej do piernika ( 40 g w torebce, jeżeli używamy domowej przyprawy wystarczy 40 - 50 g.
1 łyżka kakao ( opcjonalnie ) dla ciemniejszego koloru
Miód, masło i cukier podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę korzenną. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką obwiązać gumką i odstawić w zimne miejsce, np. do lodówki lub zimnej piwnicy na 5 - 6 tygodni.
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować.
Piec 4 - 5 dni przed świętami.
Pieczenie
Po leżakowaniu ciasto ocieplić w temperaturze pokojowej.
Podzielić na dwie równe części. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta na wielkość blachy na około 5 mm. Piec w temperaturze 180* przez 18 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Ciasto podczas pieczenia sporo urośnie, około 2,5 cm.
Wystudzone blaty piernikowe kroimy na paski i przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, ulubioną masą np.(marcepanową lub orzechową ).Przekładamy tyle pasków ile potrzebujemy,dwa trzy lub więcej, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy, kładąc np. deskę drewnianą do krojenia, lub ciężką książkę, odstawiamy na kilka godzin.
prince8 2018-12-19
Aleeee to musi być PYCHA ...;))))))))))))
prince8 2018-12-19
Jak to sie robi ...?
prince8 2018-12-19
Dziękuję ...popróbuję ...;)))))))))
vitaawe 2018-12-19
wyborniasty*:))
awangar 2018-12-21
Robię podobne ale nie z miodem, z czarną porzeczką, inny nieco przepis ale ciasto równie smaczne jak Twoje...zapachniało pięknie.