biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
białka ubić z cukrem na puch,potem dodać żółtka, wymieszać i na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet.Piec w zwykłej blaszce w 180 stopni około pół godziny.
krem budyniowy z chałwą :
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
kostka margaryny
150 gram chałwy
wykonanie:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, 1 szklankę mleka wymieszać z budyniami i wlać na gotujące mleko. Następnie wystudzoną masę ucieramy z margaryną. Po trochu budyniu dodawać do margaryny.Na koniec pokruszyć chałwę i dokładnie utrzeć.
pianka kapucino:
2 śnieżki
2 szklanki mleka(niecałe)
4 łyżki kapucino najlepiej orzechowe(mokate)
4 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać kapucino i jeszcze trochę ubić, aż kawa się rozpuści, na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku.
Wykonanie końcowe:
na biszkopt wyłożyć krem chałwowy, a na to dobrze rozprowadzić piankę kapucino. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować.
Życzę smacznego:)))
dodane na fotoforum:
pienta 2009-03-12
O matko....cudo:)))
lalina 2009-03-12
A CZY JA MOGĘ PROSIĆ O PRZEPIS CZY TO TAJEMNICA MISTRZYYNI KUCHNI?
bogutek 2009-03-13
witam, ciasto super i mam tez prośbę o przepis na krem chałwowy- szukam i szukam od dawna
makrela 2009-03-13
... Chyba omdleję ..., albo się zaślinię :>
figa2 2011-10-10
Fajny ten przepisik- wypróbuję! Masz dziewczyno serce do tych słodkosci.Pozdrawiam cieplutko:)))))