Witam i pozdrawiam...
przepis
Ciasto:
1 szkl mąki
1 szkl cukru ,można dać mniej
1 szkl białek
1 szkl suchego maku
12 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Margarnę rozpuścić i przestudzić. Do ubitych białek dodać mąkę, wymieszać. Na koniec dodać margarynę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (36x22) i piec w 180 st aż wierzch się zrumieni (ok 30-40 min)
Masa:
2 szkl mleka
25 dag margaryny lub masła
3 łyżki mąki pszennej
10 łyżek wiórków kokosowych
0,5 szkl cukru pudru
3 łyżki spirytusu
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki kokosowe i mąkę. Drugą szklankę zagotować. Wlać do niej mleko z wiórkami i mąką, mieszając, zagotować. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać przestudzoną masę. Na koniec wlać spirytus. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch również posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.
laura5 2012-04-28
NIECH DZISIEJSZY DZIEŃ PRZYNIESIE WIELE MIŁYCH CHWILI DUZO SLONKA ZEBY WAM NIE BRAKLO;UNAS SLICZNA I SLONECZNA POGODA;MOZNA GRILOWAC I SIE RELAXOWAC!!!!POZROWIONKA NA WEEKEND :)
tinuska 2012-04-28
Super :) dobrej nocki :)
babcia1 2012-04-29
ale przepysznie wygląda..mniam..już ukradłam przepis..
magdabo 2012-04-29
Dzięki za przepis , bardzo smacznie wygląda ...
iwanka1 2012-04-29
Przepis jest upiekę na moje imieninki:)