2 młode cukinie ok 1,20 kg, duża cebula, 2 duże marchewki, 25 dag żółtego ostrego sera, 2 łyżki pietruszki zielonej, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, pomidory suszone 4 - 5 kawałków, pęczek szczypiorku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 i 1/2 szkl bułki tartej,1/2 szkl oleju, majeranek użyłam świeży, sól, pieprz do smaku
Umytą cukinię wraz ze skórką starłam na dużych oczkach - odcisnęłam nadmiar wody. Do cukini dodałam startą na dużych oczkach marchewkę i ser żółty. Dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, koperek, szczypiorek, pomidory drobno pokrojone, 2 jajka, bułkę tartą, olej, sól, pieprz, majeranek do smaku. Starannie wymieszałam składniki. Masą napełniłam foremkę aluminiową wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Pasztet piekłam ok 50 minut w 180 st - do zrumienienia. Schłodziłam w lodówce.
lunia05 2015-08-04
super przepis, akurat na czasie, bo mam sporo cukinii, jeszcze dziś wyprodukuję taki pasztecik, smakowicie wygląda.