Wszyscy robią kulki rybne w occie, a my z mamą zrobiłyśmy pyszne śledziki wg przepisu babci, już się nie mogę doczekać Wigilii:)
Przepis:
1 kg płatów śledziowych matias(kupujemy ładne grube płaty)
4 duże cebule
1 duża marchew
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, około 35 min, wyjąć z wody i dokładnie odsączyć na sicie.Cebulę i marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę sparzyć wrzątkiem na sicie i odsączyć, odrobinę posolić i wymieszać(około 1/4 płaskiej łyżeczki)
Z podanych składników zagotować zalewę, pod koniec dodać pokrojoną w talarki marchewkę, wszystko wystudzić.W szerokim słoiku ułożyć cebulę , trochę marchewki z zalewy i pokrojone na kawałki śledzie i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być cebula.
Śledzie zalać zalewą i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
niusia1 2012-12-20
pyszne będą- ja tez dzis robiłam,ale ogórka kiszonego i potarta marchewke dodam dopiero na krótko przed spożyciem;pozdrawiam -a jak tam zdrówko???
kris13 2012-12-20
...ja robię w zalewie octowej z oliwą i śmietaną z dodatkiem jabłka i kil;ku goździków ;))
iwanka1 2012-12-21
Ja też robię takie w zalewie octowej.
Pozdrawiam z samego ranka i życzę miłego dnia:)))
piwolub 2012-12-28
Dobry śledzik to podstawa !