Wczoraj wieczorem upieczony, a dzisiaj degustacja.
Podaję przepis:
SNICKERS (miodownik)
Składniki – CIASTO:
- 3 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
Przygotowanie – CIASTO:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść. Kiedy masa stanie się jednolita rozłożyć na dwóch równych blaszkach. Jedną część ciasta upiec (piec przez 20 min, w temp. 180-200 stopni), a na drugiej rozłożyć zasmażkę z orzechów. Kiedy pierwsza część ciasta będzie już gotowa włożyć do piekarnika drugą część z zasmażką.
Ważne: Piec na pergaminie lub na bardzo natłuszczonej blaszce.
Składniki – ZASMAŻKA:
- ½ kostki masła
- 3 łyżki miodu
- 40-50 dag orzechów (włoskich, ziemnych itp. wg własnego uznania)
- ½ szkl. cukru
Przygotowanie – ZASMAŻKA:
Masło rozpuścić, dodać cukier oraz miód i orzechy. Całość lekko podsmażyć.
Składniki – KREM:
Z ½ litra mleka odlać ½ szklanki. Resztę zagotować dodając:
- ¾ szkl. cukru
- 2 cukry waniliowe
Do odlanej ½ szklanki mleka dodać 2 czubate łyżki mąki zwykłej oraz 2 łyżki kartoflanki. Dobrze wymieszać. Następnie wlać do gotującego się wcześniej mleka. Tak przyrządzony budyń ostudzić.
Utrzeć ½ kostki masła, dodać zimny budyń.
Przełożyć dwa placki kremem. Najlepiej zrobić dzień przed spożyciem.
PLACEK + KREM + PLACEK Z ZASMAŻKĄ+POLEWA CZEKOLADOWA ( Kasiu-Kimeraj dziękuję za przypomnienie)
mocarz 2014-01-11
pyśniasty :)
anad60 2014-01-11
Olu ale piękny zrobiłaś...
masz rękę do ciast...pyszności !!!
śliczny talerzyk...no to jemy to cudo...
Pozdrawiam :)
kimeraj 2014-01-11
Moje dziecię uwielbia tego snickersa :))
re: na zdrowie :))
Oleńko, daj znać, czy coś się zmieniło na lepsze? Bo mam moralnego kaca :((