Przepis:
0.5 litra kefiru
0.4 litra kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
0.25 litra wody
łyżka masła
sól
pieprz
Do zupy ugotowane ziemniaki i biały twaróg pokrojony w kostkę.
frykasy 2014-02-08
Nie znam takiej polewki, ale twaróg też dodaję do białego i czerwonego barszczu.... ta zupka w smaku to chyba coś jakby biały barszcz:))
beata55 2014-02-12
Robię ją trochę inaczej.
Moim zdaniem polewka najlepsza jest na serwatce, (ale skąd teraz wziąć prawdziwą serwatkę?). Ja robię z maślanki. Mąka, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę a na koniec odrobina śmietany. Zupka średnio gęsta, ale lekko kwaśna. Ziemniaki i twaróg obowiązkowo.
Pyszności.
gracko 2014-02-13
Moje smaki z dzieciństwa to "bulwy obonione" czyt: ziemniaki okraszone z kwaśnym mlekiem...:)
Robię bo bardzo lubie:)
ki32liy 2014-12-11
Pamiętam polewkę!, dziadkowa "polywka" była z kluseczkami z jajka, soli i mąki. Pamiętam też, że z babcią dodawali cukier. Trzeba będzie zrobić, dziękuję za przepis :)