Polewka czyli smaki dzieciństwa.

Polewka czyli smaki dzieciństwa.

Przepis:
0.5 litra kefiru
0.4 litra kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
0.25 litra wody
łyżka masła
sól
pieprz

Do zupy ugotowane ziemniaki i biały twaróg pokrojony w kostkę.

frykasy

frykasy 2014-02-08

Nie znam takiej polewki, ale twaróg też dodaję do białego i czerwonego barszczu.... ta zupka w smaku to chyba coś jakby biały barszcz:))

lila08

lila08 2014-02-08

polewajka ? czy zalewajka ...

ewaiza

ewaiza 2014-02-08

Nie znam takowej zupy, ale tez czesto wracam do smakow z dziecinstwa.

anad60

anad60 2014-02-08

nie znam ale myślę że by mi smakowała...
czy to je dobre na kaca !!!

beata55

beata55 2014-02-12

Robię ją trochę inaczej.
Moim zdaniem polewka najlepsza jest na serwatce, (ale skąd teraz wziąć prawdziwą serwatkę?). Ja robię z maślanki. Mąka, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę a na koniec odrobina śmietany. Zupka średnio gęsta, ale lekko kwaśna. Ziemniaki i twaróg obowiązkowo.
Pyszności.

moon7

moon7 2014-02-13

Nigdy nie jadlam

ewci1

ewci1 2014-02-13

Nigdy nie jedlam ,ale chetnie bym sprobowala.....

gracko

gracko 2014-02-13

Moje smaki z dzieciństwa to "bulwy obonione" czyt: ziemniaki okraszone z kwaśnym mlekiem...:)

Robię bo bardzo lubie:)

kimeraj

kimeraj 2014-02-13

Nigdy nie jadłam....chyba jakieś dziwne dzieciństwo miałam ;)

ki32liy

ki32liy 2014-12-11

Pamiętam polewkę!, dziadkowa "polywka" była z kluseczkami z jajka, soli i mąki. Pamiętam też, że z babcią dodawali cukier. Trzeba będzie zrobić, dziękuję za przepis :)

choco13

choco13 2014-12-15

Pysznie wyglada:-)

dodaj komentarz

kolejne >