Zainspirowana zdrowymi ciastami z kaszy jaglanej upiekłam dzisiaj takie ciacho.
Przepis:
Składniki:
• 10 łyżek kaszy jaglanej
• 2 szklanki mleka
• 1 jajko
• 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
• 2 czubate łyżki płatków migdałowych
• 2 łyżki rodzynek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka masła
• 6 łyżeczek cukru ( zamiast cukru można dodać stevię )
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
3. Dodać cukier, masło i dalej gotować.
4. Masę jaglaną wystudzić, dodać wiórki, migdały, jajko, proszek do pieczenia i wymieszać.
5. Dodać rodzynki wcześniej namoczone.
6. Udekorować kilkoma rodzynkami i wstawić przełożyć do małej tortownicy lub innej formy i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
7. Po wystudzeniu posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
8. Można posypać cukrem pudrem.
Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.
niusia1 2015-01-15
nigdy tego nie robiłam ani nie jadłam,ale smacznie się zapowiada- trzeba byłoby zrobić
atrami 2015-01-15
kaszę jaglaną bardzo lubię, ale właściwie znane są mi tylko dwie wersje - na mleku i z jabłkami. Chyba pora rozszerzyć repertuar :)
jmania 2015-01-15
Kaszę jaglaną dodawałam do ciast, do zup i robiłam kotletyale tej wersji nie znałam, wygląda rewelacyjnie
ilonka61 2015-01-16
dzieki za przepis -własnie leczę płuca kaszą -choć podnosi mi sporo poziom cukru
ewci1 2015-01-18
Wspaniale "Rafaello"...super ze z kasza jaglana ,napewne tez zagsci w mojej kuchni:))