Dzisiejszy obiadek.
Przepis:
• kasza jaglana – 10 dużych łyżek
• 2 szklanki mleka ( lub wody)
• 1 łyżka masła
• pęczek szczypiorku
• czosnek 1-2 ząbki
• natka pietruszki (1 łyżka)
• zioła suche – lubczyk, zioła prowansalskie,
• 1 mała cebulka ( zeszklona na maśle)
• 1 jajko
• 4 łyżki otrębów owsianych ( plus otręby owsiane do panierowania kotlecików- można też użyć bułki tartej, ale wówczas nie będą to kotleciki bezglutenowe)
• sól, pieprz,
Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach mleka lub wody ( w zależności od tego jak kto lubi), do gotowania dodać łyżkę masła, sól. Do miski przesypać ugotowaną kaszę, dodać podsmażoną cebulę, czosnek surowe jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz, zioła, otręby. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać trochę wody. Formować kotleciki, obtoczyć delikatnie w otrębach owsianych lub bułce tartej. Smażyć do momentu, aż ładnie na się zarumienią.
Z tej porcji wychodzi 12 kotlecików.
mocarz 2015-01-18
OLU masz "kciuka" ode mnie ") i dodaje to do swojego menu :)
miłego dnia życzę.
ewci1 2015-01-18
Super kotleciki i jakie zdrowe ,ja uwielbiam kasze jaglana ,tez pieklam podobne kotleciki ,ale z dodatkiem ziemniakow i brokulu....
babcia1 2015-01-18
Dzięki Ci Oleńko za ten przepis to już mam drugi dla wnusia!!
babcia1 2015-01-18
a panierka to wygląda jak z kaszki manny