Ser smażony
Przepis:
Krajanek białego sera, rozkruszyć w miseczce ( najlepiej wieczorem). Ser doprawić solą, pieprzem, można dodać inne dodatki np. paprykę, kminek, suszony lubczyk lub inne zioła itp. Do tego serka dodałam sól, pieprz i suszony lubczyk.
Następnie zasypać ser sodą oczyszczoną około 2 płaskich łyżeczek ( ilość sody jest uzależniona od ilości sera). Miseczkę z serem przykryć i odstawić na kilkanaście godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia ser przełożyć do rondelka, albo na patelnię, dodać dużą łyżkę dobrego masła, jedno żółtko. Smażyć do uzyskania płynnej konsystencji. Przelać do naczynia i po ostygnięciu zajadać. Zapewniam, że ser jest pyszny.
lulka1 2015-01-25
fajny , przymierzałam się do niego ale w przepisach było , że taki serek musi poleżeć aż zacznie śmierdzieć i to mnie przestraszyło ..
jokam 2015-01-25
nie da rady...
mam silną alergię na sodkę...
szkoda, bo serki wszelakie uwielbiam...
elba50 2015-01-25
Uwielbiam taki ser jak jest jeszcze ciepły.
Maczam w nim bagietkę i wcinam.
Pychota. :)))
babcia1 2015-01-25
wciąż się zabieram do zrobienia tego serka i jakoś mi schodzi!!
anad60 2015-01-26
Pyszny serek....ja robię naturalnie,stoi kilka
dni aż zacznie śmierdzieć i jest kleisty....
potem smażymy.....Smacznego życzę :))
isia222 2015-01-26
nie znam, a wygląda fajnie,
na te 2 łyżki to ile sera białego potrzeba? 250 g, 500 g?
ki32liy 2015-02-03
My robimy tak jak robi anad60, ważne żeby ser był naturalny, smak niezapomniany, pyszny! Polecam każdemu.
http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/wielkopolski-ser-smazony