Dzisiaj upieczony.
Serniczek jest bardzo delikatny. Szybko się robi i jest naprawdę przepyszny. Przepis znalazłam w kolorowej, babskiej gazecie. W oryginale była jeszcze warstwa kruchego ciasta, ale my wolimy bez ciasta, więc w takiej wersji podaję przepis. Polecam:)
Przepis:
2 serki mascarpone po 250 gram
5 jajek
0,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy
Cukier migdałowy
Małe mleczko skondensowane
2 budynie waniliowe
200 ml śmietany kremówki
1 mała kwaśna śmietana
Kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu. Do drugiego naczynia wkładamy serki, cukier, 4 jajka, cukier waniliowy, cukier migdałowy, mleczko skondensowane, 1 budyń waniliowy i wszystkie składniki miksujemy. Następnie delikatnie wmieszamy ubitą śmietanę kremówkę. Wylewamy na małą blaszkę.
Rozrabiamy budyń z kwaśną śmietaną i jednym jajkiem oraz z dwoma łyżeczkami cukru. Delikatnie smarujemy całą powierzchnię ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Żeby serniczek był bardzo delikatny możemy do piekarnika wstawić pod ciasto blachę z wodą, żeby się piekł w kąpieli wodnej.
mocarz 2016-01-17
Olu.!!!wchodze sobie tu wieczorkiem a Ty takie pyszne cuda serwujesz? Jak ja teraz zasnê??
Świetny pomysł i switne wykonanie az ślinka cieknie hehehhe
lila08 2016-01-18
zapewne pyszny :) bardzo mało składników,foremka chyba też musi być bardzo mała ...Olu,napisałaś ,na małą foremkę ...proszę podaj jaką małą ...
adam24l 2016-01-18
Ale pani smaku mi narobiła
Smacznego
Miłego poniedziałku.Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.
mattik 2016-01-18
obłędnie pyszny widok :)
cieplutkie pozdrowienia przesyłam w ten zimowy dzionek :))
evita 2016-01-18
Apetycznie wygląda...
serki są 250g i 500g
Spokojnego wieczoru...
Pozdrawiam serdecznie... :)
babcia1 2016-01-19
super wygląda