Wczoraj wieczorem upieczone.
Dzisiaj zabrałam całą blachę do pracy, żeby poczęstować moje koleżanki:) Myślę, że im smakowało, bo wyszło pyszne:)
Ciasto drożdżowe nocne z kruszonką
Składniki:
1 szklanka cukru
Drożdże w proszku Instant
Cukier waniliowy
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
3,5 szklanki mąki
Szczypta soli
Składniki po kolei wsypujemy do naczynia : najpierw cukier , drożdże, cukier waniliowy, rozbełtane jajka, olej i na końcu mleko.
Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu , najlepiej na noc.
Rano dosypujemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odkładamy na 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosło. Następnie przekładamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika ( bardzo ważne, żeby piekarnik nie był nagrzany!!!!). Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
anad60 2016-01-28
Olu wygląda przepysznie to ciasto
koleżanki na pewno były zachwycone :)
chyba zrobię w sobotę tez drożdżowe ale z makiem
tak mi jakoś za makiem tęskno ...
myszka2 2016-01-28
Bardzo pyszne ciasto drożdżowe wygląda apetycznie:)
Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego wieczoru
babcia1 2016-01-29
wygląda mniamuśnie!!
adam24l 2016-01-29
Smacznego
Miłego weekendu.Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
ravenso 2016-01-30
Witam ,, miłej Soboty i uśmiech proszę ...:))))