U nas znowu sernik. Jutro degustacja. Ostatnio piekę go co tydzień. Bardzo szybko się go robi i stwierdziłam, że jest to w miarę zdrowe ciasto, bo nie zawiera mąki. A poza tym jest wyjątkowo pyszny.
Przepis:
Sernik bez spodu
1 kg prawdziwego twarogu
1 serek mascarpone
1 masło
1 cukier waniliowy
10 jajek + 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
2 budynie waniliowe
1,5 szklanki cukru
olejek migdałowy lub pomarańczowy
można dodać też rodzynki lub skórkę pomarańczową
Roztopić masło w rondelku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Jeśli ktoś ma ochotę, to może twaróg przekręcić przez maszynkę. Ja tego nie robię ze względu na oszczędność czasu. Nie przeszkadza mi fakt, że ser nie jest idealnie gładki.
Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką lub bułką tartą. Wylać ser z dodatkami.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
frykasy 2016-10-29
Od lat mam taki sam przepis i stwierdzam, że jest najlepszy. Serniczek wychodzi wilgotny i pyszny. Wg tej zależności 10 jaj na 1kg sera można sobie robić ciasto z dowolnej ilości sera jaką akurat posiadamy np 70dkg-7jajek itd. Ja nie daję żadnych sztucznych olejków, najlepszy ze skórką pomarańczową własnej produkcji:)))
anad60 2016-10-29
Olu serniczek marzenie....mniam
przepis sobie zabieram *;*
Smacznego Wam życzę :))
ewaiza 2016-10-29
z 10 jajek jeszcze nie robilam sernika ,ale jak bede miala polski twarog to musze zrobic
babcia1 2016-10-30
no na pewno pycha!!
tula69 2016-10-30
Witam i od razu skorzystam z przepisu :)