20 kwiatów cukinii
150g mąki
200ml mleka
2 jajka
biały lub kremowy ser (1 łyżka na każdy kwiat) ja używam gęstego greckiego jogurtu
garść zmielonych orzechów naszego wyboru
miód
szczypta cynamonu
oliwa do smażenia
Płuczemy kwiaty, delikatnie odcinamy słupki wewnątrz kwiatu, osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy ciasto gęstości śmietany, ubijamy jajka, łączymy z mlekiem i mąką. Ser mieszamy z orzechami, nadziewamy kwiaty, zawijamy górną część jak cukierek i moczymy w cieście. Smażymy na oliwie 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy ciepłe, skropione miodem i ewentualnie poprószone cynamonem. Smacznego !
maria57 2011-10-23
gdybyś tak zamieściła zdjęcia jeszcze na gotowo, a jeszcze lepiej tuż przed obróbką termiczną...
czy słupki, to te młode cukinie, czy coś wewnątrz kwiatka??
odpowiedź zamieść może jeszcze w opisie - będzie jasne dla wszystkich
bryza 2011-10-23
Wooooooooooooooooow Beatko !!!!!!!!!!!!...... to musi być rewelacyjne i takie niespotykane ! ..... cieplutko i SŁODKO Cię pozdrawiam :)
katka12 2011-10-23
Uwielbiam takie "pachnąca, kwiatowe" przepisy....
reni50 2011-10-23
to dla mnie nowość, nie wiedziałam że z kwiatów cukinii cokolwiek da się przyrządzić...
setulow 2011-10-23
pierwsze słyszę, czarny bez-kwiaty przyrządzałam w cieście naleśnikowym...proszę o pokazanie tych smakołyków:)
henry 2011-10-23
ale ciekawostki tutaj polecasz.. nigdy nie próbowałam.. ale tez nigdy w naszych sklepach nie widzialam cukinii z kwiatem!
maria57 2011-10-24
dzięki Beatko, teraz już wszystko jasne - jeśli dodam obrazek upieczonego kwiatka - wszystko rozumiem
prawdziwa egzotyka
tczew54 2011-10-26
Same pyszności. Uwielbiam cukinię i jej kwiatki. Ja Beatko robię sos do spaghetti z cukinii, pomidorów i czerwonej papryki w słoiczkach na zimę.
Pozdrawiam miłego pogodnego dnia życzę.