Słodka rewelka
Składniki Przepis
ciasto kruche:
-30 dag mąki
-1 margaryna palma
-10 dag cukru pudru
-6 żółtek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jabłek średniej wielkości
-2 łyżki bułki tartej
ciasto orzechowe:
-6 jajek
-10 dag mąki
-15 dag zmielonych orzechów
-1 szkl. cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto z kokosem:
1 słoik powideł
-1 słoik wiśni drylowanych
-4 białka
-1 szkl. cukru
-10 dag kokosu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
-1/2 l. mleka
-1/2 szkl. Cukru
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-kostka masła(250 gram)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek rumu
dodatkowo:
-polewa czekoladowa Ciasto kruche: z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części i wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
Wierzch jednego ciasta posypać bułką tartą .Jabłka pokroić na plasterki . Jabłkami wyłożyć całą blaszkę.
Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywno a następnie dodać żółtka i cukier i nadal ubijać . Na końcu wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy( delikatnie wymieszać drewnianą łyżką).Ciasto orzechowe wylać na ciasto z jabłkami i upiec.- 50 min w 180*C
ciasto z kokosem: wierzch drugiego ciasta posmarować powidłem , następnie rozłożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno , następnie, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilkę .Na koniec wsypać kokos i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto kokosowe wylać na ciasto z wiśniami i upiec.
krem: Żółtka zmiksować z kilkoma łyżkami mleka i mąkami , oraz z kawą , pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , po czym, dodać , masę jajeczną i ugotować budyń. Budyń przestudzić . masło utrzeć i połączyć po trochu z budyniem , na końcu dodać rum.
przełożenie:
-ciasto kruche z jabłkami i ciastem orzechowym
-masa
-ciasto kruche z wiśniami i ciastem kokosowym
-polewa