Kawa korzenna z kafetierki :

Kawa korzenna z kafetierki :

Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy .Aromat nie do opisania .

Czas :15 minut

Składniki :

3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
1,5 filiżanki wrzątku
2 łyżeczki miodu płynnego
1 goździk
szczypta cynamonu
1/4 ziela angielskiego
1/2 ziarna kardamonu zielonego
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć . Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut . Zmielić . W kafetierce ( tygielku zagotować wodę z korzeniami i miodem . Wsypać kawę . Ostrożnie zamieszać bo się spieni . Doprowadzić do wrzenia i odstawić .Jak fusy opadną powtórzyć - znów doprowadzić do wrzenia i odstawić . Powtórzyć 3 raz . Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą . Ma być mocna i gorąca.

dodane na fotoforum:

siestala

siestala 2011-05-18

alez aromat! az mi tu zapachnialo :) / siedze wlasnie z kubkiem porannej kawy w dloni- po takim opisie zaraz mi lepiej smakuje/

danwi66

danwi66 2011-05-18

Dzięki Buniu kochana...wzięłam przepisk będę eksperymentować..:)

ondra

ondra 2011-05-18

No, u mnie też zapachniało :)))

reni50

reni50 2011-05-18

zapachniało prawdziwą kawą...

dodaj komentarz

kolejne >