Doskonały dodatek do wątróbki drobiowej.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
10 dag suchego ryżu parabolicznego
1 cebula- duża
½ szklanki rodzynek
szczypta szafranu
3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z Bulionetki Knorra )
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 duże winne jabłka
Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
Cebulę bardzo drobno pokroić .
Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.
Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.
Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.
Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.
Napełnić jabłka .
Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .
Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.
dodane na fotoforum:
edyta83 2010-01-26
Miłego wtoreczku :)
yvonne7 2010-01-26
Dlaczego piszesz o pilawie? Przecież w pilawie musi być mięso (albo ryba) - u Ciebie to chyba raczej ryż z rodzynkami?
bunia 2010-01-26
yvonne7- mogę się mylić ale podstawowy pilaw to właśnie ryż z bakaliami , masłem i przyprawami duszony na bulionie mięsnym lub warzywnym lub owocowym .Są pilawy na słodko podawane jako deser , są z mięsem jako danie główne , są wegetariańskie i są takie jak mój . Pierwszy pilaw z jakim się zetknęłam ( to już pewnie ze 30 lat temu ) był właśnie takim na słodko z dużą ilością bakalii , owoców suszonych i migdałów.
Ale 100% pewności nie mam - muszę poszperać .
yvonne7 2010-01-26
Ja właśnie poszperałam i nigdzie nie znalazłam przepisu na pilaw bez mięsa (czy ryby). Jadałam często to danie jeszcze za czasów studenckich - robiła je zaprzyjaźniona Czeczenka (ona używała tej drugiej nazwy - "płow").
Zabierałam się do pilawu ładnych kilkanaście miesięcy i w końcu jutro zrobię taki, jak robiła ona. Z kurczakiem :)
Dziękuję za pomysł na obiad :)
kropka7 2010-01-26
Jedzonko pyszniutkie....idę coś podjeść, bo ślinka mi kapie...:-)
pozdrowionka ;)))))
bunia 2010-01-26
Męczył mnie ten pilaw . Popatrzyłam trochę w internecie i rzeczywiście na polskich stronach mowa jest o tym ,że pilaw jest z mięsem . A potem poszperałam w książkach .Mam ,, Przygodę kulinarną „ Katarzyny Pośpieszyńskiej ( o kuchniach orientalnych ) . Tam znalazłam kilka przepisów na podobne pilawy jak mój .
Domatesli pilav ( ryż , masło, pomidory, rosół ) – Turcja
Dyo-M”ena Pilafi –( ryż , woda , masło ) – Grecja
Pilafi me domates ( ryż , rosół , pomidory , , oliwa )- Grecja
Khumbi ( lub Khumbu ) pilau – ( ryz , woda, masło ghe , cebula, kardamon, goździki , kmin rzymski , pieczarki ) – Indie
Pewnie są i inne jeszcze – mogą być z mięsem i bez .
rudy13 2010-01-26
widzę, że dyskusja rozgorzała w temacie , który pilaw pierwszy był... ja znam różne jego odmiany, jest też przepis na pilaw z kaszy jaglanej zamiast ryżu...z białym winem, morelami, goździkami, czosnkiem i kolendrą i oczywiście odrobiną oliwy...podawany do zapiekanych bakłażanów, cukinii itp... chyba jest tak, że, co kraj to obyczaj... :))