[21304111]

https://krystyna9.blogspot.com/2018/11/szarlotka-krucho-drozdzowa-ii.html
Składniki:
* 450 g mąki + mąka do wałkowania
* 200 g masła
* 50 g smalcu
* 5 żółtek
* 3 łyżki śmietany 18%
* cukier puder 5-6 łyżek
* 30 g drożdży

* 1,5 litra smażonych jabłek
* 2-3 jabłka typu szara reneta (miałam dwa, ale baaaardzo duże)
* 1 opakowanie kisielu pomarańczowego

* 1,2 szklanki bułki tartej

Wykonanie:

Do misy malaksera wsypać mąkę . Wkroić zimne masło i smalec. Krótko zmiksować aby było widać kawałeczki tłuszczy. Żółtka ubić z pudrem. Drożdże wymieszać ze śmietana. Wszystko dodać do maki i szybko zagnieść. Wciąż powinny być widoczne kawałeczki tłuszczu.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedna może być odrobinę większa od drugiej i będzie stanowić sód szarlotki. Formę 24x36 cm wyłożyć papierem. Większą część ciasta rozwałkować na troszkę większy rozmiar. Nadmiar będzie stanowić boki. Ułożyć na dnie formy, wylepiając też boki ciastem. Posypać bułką tartą. Do dużej miski włożyć usmażone jabłka. Jabłka świeże obrać i pokroić w kostkę, wykładając na te usmażone jabłka. Posypać kisielem. Wymieszać a następnie wyłożyć na ciasto w formie. Wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować tak, aby płat ciasta dokładnie pokrył jabłka. W cieście zrobić kilka dziurek np. patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny.
---------------------------------------------


https://galeria.swiatkwiatow.pl/rozpoznawanie/roslina-9440.html#foto
drobne fioletowe kwiatki - hesperis (wieczornik)

wzor koronki irl.
https://www.youtube.com/watch?v=5V14wHsDFG8#t=380

spodniczka...(-)
https://www.youtube.com/watch?v=NlzL4CGiFI4
https://www.ravelry.com/patterns/library/semele-2
https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=EAXfg1EnJ5Y&NR=1

https://www.youtube.com/watch?v=DlyP4czd86Y
https://www.youtube.com/watch?v=nZxwOwwftOY

https://www.youtube.com/watch?v=EAXfg1EnJ5Y
laczenie...
https://www.youtube.com/watch?v=J4XIw71UlyI

https://www.youtube.com/watch?v=EAXfg1EnJ5Y
Ciekawe Zakątki Swiata, Krajobrazy, Swiat Przyrody Łaziska Górne / USA_ Ryszard Kasza,
-------------------------
galaretka z drobiu od Luna19
skladniki
0.5 kurczaka,2 marchewki,pietruszka
jedna cebulka,łyżeczka kucharka lub vegety,trochę groszku z puszki
2 jajka na twardo,żelatyna
sok z polowy cytryny
sposob robienia -znany
............................
Szarlotka. od astra40
30 dag mąki ( 2 szklanki )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru ( 1 szklanka)
10 dag masła
jabłka prażone z cynamonem (1 duży słoik)
cukier waniliowy
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać jajko, cukier i masło.
Wymieszać i pokruszyć w palcach. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką.
Dno tortownicy wysypać połową kruszonki, docisnąć.
Wyłożyć jabłka z cynamonem, posypać resztą kruszonki.
Piec 40 minut w temp. 200 C.
Polać polewą czekoladową.
Można podawać na gorąco lub poczekać, aż ostygnie.

gulasz z dyni hokkaido...
https://ansichteneinerpuderquaste.blogspot.co.at/2011/11/soulfood-kurbis-hack-pfanne-eintopf.html

Malpigia granatolistna inaczej acerola, nadgwiazdka granatolistna bądź wiśnia z Barbados - to bomba z wit.C

https://pl.wikipedia.org/wiki/Galas


CIACHO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
PRZEPIS NA CIACHO DROŻDŻOWE:
Składniki
50 dag mąki tortowej, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami), strucle z makiem, serem lub jabłkami

emmi1

emmi1 2012-06-10

wspaniałe fotki :) pozdrawiam :D

caprici

caprici 2015-04-01

Babka majonezowa ( ? )
Składniki
* 0,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 4 jaja
* 0,5 szklanki majonezu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyzka ciemnego kakao
* 1 łyzka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę do tzw. białości. Nie przestając ubijać dodawać stopniowo majonez. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Foremkę babkową wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodac kakao i ekstrakt waniliowy. Kakaową masę wylać na białą i lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut a następnie wyłożyć na talerz do cał...

caprici

caprici 2015-04-19

Sernik z ajerkoniakiem (ewaiza)
Spód:
300 g herbatników
100 g orzechów włoskich
125 g masła
Masa serowa:
1000 g twarogu sernikowego
5 jajek
250 g cukru pudru
300 g śmietany 18%
5 łyżeczek mąki pszennej
350 ml ajerkoniaku
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
50 ml ajerkoniaku
Spód: Orzechy podprażyć a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Herbatniki pokruszyć i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem oraz orzechami. Spód foremki (piekłam w tortownicy o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć. Podpiec około 5-7 minut w temp. 180C. Ostudzić
Masa serowa: ser dokładnie wymieszać z cukrem i nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. W następnej kolejności: wsypać mąkę, wlać śmietanę oraz ajerkoniak. Każdy składnik dodawać gdy wcześniejszy dobrze połączy nam się z serem. Ja ucierałam masę mikserem na najm...

caprici

caprici 2015-04-19

Ja ucierałam masę mikserem na najmniejszych obrotach. Ważne aby po dodaniu każdego składnika nie ubijać zbyt długo masy, ponieważ nie może być ona zbyt napowietrzona. Gotowa masę wylać na podpieczony spód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy 90-100 minut (boki powinny być ścięte, środek może lekko „dygotać”) Sernik wyjmujemy z piekarnika gdy już nam przestygnie, chłodny wstawiamy na noc do lodówki.
Polewa: czekoladę, masło oraz mleko wkładamy do miseczki, którą ustawiamy na garnuszku z gotującą się wodą. Roztopioną polewę rozprowadzamy na serniku. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy do ajerkoniaku i robimy wzory na czekoladzie.

(komentarze wyłączone)