[21312897]

(od wydra i sony)
Bluszczyk kurdybanek,to jedyne zioło które
zwiększa liczbę leukocytów (białych ciałek krwi).

https://youtu.be/Kkwik1vxGuE
od ewaiza
PASZTET Z JAJEK
https://www.garnek.pl/ewaiza/25180273/pasztet-z-jajek

https://s1.directupload.net/images/user/140324/z4whehwy.swf
https://www.youtube.com/watch?v=lKxVo0WDvMo

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=VFuT12pVwqE&feature=endscreen

https://www.youtube.com/watch?v=fst1MB4Iibc

https://www.youtube.com/watch?v=pZns7NYDNNE

https://www.youtube.com/watch?v=bI_SYwYdWuc##

od astra40
Ciastka kawowe - kruche i pyszne
czas przygotowania: ok. 30 minut
/proporcje na ok. 30 ciastek/
• 70 g masła
• 1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru
• 1 łyżka mleka
• kilkanaście kropli aromatu waniliowego
• 1 całe jajko
• 1 i 1/2 szklanki (o poj. 200 ml) mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej (na czubku łyżeczki)
• 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej - ja dodaję taką o większych granulkach, aby kawa była widoczna w ciastkach)

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C – zanim się nagrzeje, ciastka będą już gotowe do wstawienia;)
Masło roztopić i przelać do miski.
Do masła dodać cukier, mleko oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie wbić całe jajko i ponownie mieszać.
Dodać suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oraz kawę rozpuszczalną –dokładnie wymieszać.
Łyżeczką do herbaty nabierać niewielkie porcje ciasta, formować małe kulki (średnica ok. 2 cm), lekko spłaszczyć i układać na blasze w dużych odstępach.
Wstawiam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec na środkowej półce w funkcji grzanie góra dół przez 8-10 minut, a tak naprawdę do czasu, gdy zezłocą się i apetycznie zrumienią.

https://herbarium.republika.pl/ziola/cykoria-podroznik.html
https://www.wielkiezarcie.com/recipe6430.html
krem na karpatke...skladniki;
- 1 l mleka 3,2%
- 1,5 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 kostki masła
- 1 zapach waniliowy
wykonanie; 1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.

caprici

caprici 2014-10-05

sernik gotowany
Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub ...

caprici

caprici 2014-10-05

ciag dalszy do powyzszego...
Składniki:

1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
3 jajka
250g masła
220g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a ...

caprici

caprici 2014-10-05

c.d.
Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

caprici

caprici 2014-10-12

od krysty9
Szarlotka z ciasta na śmietanie

Składniki:
* 550 g mąki (dałam tortową typ 450)
* 175 g masła
* 250 g śmietany (miałam taką gęstą wiejską, ale można i 18%)
* 3 żółtka
* 5 – 6 łyżek cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
Dodatkowo:
* 1,5 – 2 kg jabłek (szara reneta u mnie)
* Kilka łyżek cukru do posypania jabłek (dałam trzcinowy)
* Ok. ¾ - 1 szklanki bułki tartej (mam taką drobniutko zmieloną)

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z pudrem i proszkiem do pieczenia. Do maki wkroić masło i wszystko posiekać na kaszkę (można w malakserze). W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i dodac do mąki. Szybko połączyć ciasto, nie zagniatać go długo. Kulę ciasta podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Ta większa będzie stanowiła spód szarlotki. Ciasta owinąć w folię i włożyc do lodówki na ok. 40 – 60 minut. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
Ciasto z lodówki (...

caprici

caprici 2014-10-12

c,d. do powyzszej szarlotki
Ciasto z lodówki (tę większą część) ułożyc na papierze do pieczenia, delikatnie posypać mąką i wałkować na wielkość dna blaszki (moja ma 24x36cm) plus naddatek na boki. Przełożyć papier z ciastem do formy i ukształtować boki. Ciasto posypać bułką tartą. Utarte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i ułożyć na cieście równą warstwą. Wierzch jabłek posypać cukrem. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć na jabłka, starając się zlepić brzegi z ciastem na spodzie. Patyczkiem nakłuć w kilku miejscach ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 180 stopni). Piec ok. 1 godziny.

caprici

caprici 2015-01-01

od ewaiza
KWIATY Z ZIEMNIAKA Z FARSZEM
Kwiaty po upieczeniu.(zdjecie)
Ziemniaki cienko pokroic, nastepnie ulozyc wszystkie plastry w postaci kwiatka w foremce na muffinki.
Rozmieszac jajka i dodac starty ser,sol i pieprz. Po trochu tej mieszaniny jaj i sera wlozyc w centrum kazdego ziemniaczanego \"kwiatka\".Nastepnie pokroic pieczarki ,cukinie, papryke i usmazyc,dodac sol ,pieprz.
Wypelnic kubki kwiaty ta mieszanina .Piec do czasu ,gdy platki beda zlote.Posypac sezamem w centrum kazdego kwiatka.

(komentarze wyłączone)