[21312909]

zdjecia do smagliczki
https://www.bing.com/images/search?q=alyssum&qpvt=alyssum&qpvt=alyssum&qpvt=alyssum&FORM=IQFRML

https://www.mojpieknyogrod.pl/kategoria/ogrod-ozdobny?page=6
od ewka67
faworki----Składniki:
6 jajek (2 całe + 4 żółtka)
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru (ok. 30 g)
2 łyżki miękkiego masła (ok. 35 g)
1/2 łyżki mleka (ok. 7 ml)
1/2 kieliszka spirytusu (ok. 25 ml)

od irusia - FAWORKI
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka alkoholu

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

od kogos wzielam przepis juz rok temu, i nie pamietam od kogo---przepis nie jest moj...
FAWORKI-ŚWIDERKI
*****************
6 żółtek
ok.2szkl.mąki
2 łyżki gęstej śmietany
1płaska łyżka masła
szczypta soli
łyżeczka pudru
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do smażenia
puder z wanilią do posypania
Na stolnicę wysypać 11/2szkl.mąki dodać żółtka,śmietanę,masło i resztę składników.Wyrobić dość twarde ciasto podsypując mąką.Następnie wybijać je wałkiem,aż utworzą się pęcherzyki powietrza.Ciasto wałkować jak najcieniej,robić faworki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Wyjmować na ręcznik papierowy, po obcieknięciu posypywać pudrem.
II wersja:
Ciasto wykonać tak jak na faworki bez cukru,a z 1 łyżeczką kminku i drugą szczyptą soli.Po dokładnym wybiciu taczać cieniutkie wałeczki i skręcać po dwa w świderki.Smażyć w gorącym tłuszczu.Podawać do wina,piwa czy coca-coli.Są bardzo smaczne.

caprici

caprici 2014-11-24

http://zmiksowani.pl/przepis/644837 ...od oli74

Składniki na ciasto:
3 jaja
3 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1 łyżka sody
3 łyżki śmietany (jeśli ciasto jest zbyt twarde i nie daje się poprawnie rozwałkować)
Jaja, cukier, kakao, miód i sodę ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę).

caprici

caprici 2014-11-24

c.d do powyzszego
Składniki na krem:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
2 cukry waniliowe małe
250 g masła roślinnego
Szklankę mleka, mąki i 2 jaja miksujemy w wysokim naczyniu na gładką masę. ¾ litra mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno- jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem.
Dodatkowo:
napar z ½ szklanki kawy rozpuszczalnej(z 3 łyżeczek kawy i 3 łyżeczek cukru) wymieszanej z kieliszkiem wódki bądź rumu
- See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.de/2014/11/ciasto-ukrainka.html#sthash.ZMMuhZbi.dpuf

caprici

caprici 2014-11-24

ciasto z jagodami ( moga byc mrozone)
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
170 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
2 duże jajka
1 szklanka mleka
350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wymieszać 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiać.

W mikserze utrzeć pozostałe masło, do puszystości. Stopniowo dodawać drobny cukier, cały czas miksując. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodać suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. W...

caprici

caprici 2014-11-24

ciag dalszy do powyzszego
. Wsypać jagody i wymieszać.

Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier, wyrównać. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić.

(komentarze wyłączone)