[21312925]

Szydełkowy Kącik: Ciekawe ściegi,/ wzory,i schematy. / ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KRAINA WZORÓW SZYDEŁKOWYCH. https://wzoryszydelkowe.blogspot.com/
https://s02.yapfiles.ru/files/365554/191.swf
(od echem)
kuchnia----------
https://www.youtube.com/watch?v=ENKxiKPUuMs&list=RDENKxiKPUuMs#t=891
https://www.airpano.ru/files/Machu-Picchu-Peru/2-3-2
od krysty 2014-05-22
najpotężniejsza obecnie Europejka-Według gazety „Forbes” jest najbardziej wpływową kobietą świata
Angela Merkel pochodzi z rodziny o częściowo polskich korzeniach. Dziadek Merkel ze strony ojca, Ludwig Kazmierczak (1896–1959), pochodził z Poznania i był nieślubnym dzieckiem Anny Kazmierczak i Ludwiga Wojciechowskiego. W 1915 roku został zmobilizowany do armii niemieckiej i walczył przeciw Francji. Następnie w nieznanych okolicznościach znalazł się po drugiej stronie frontu. Służył w armii gen. Józefa Hallera. Po kapitulacji Niemiec znalazł się w Polsce, możliwe że kontynuował szlak bojowy armii Hallera w walkach przeciw Ukraińcom i bolszewikom. Po wojnie (przed 1923 r.) wyjechał z narzeczoną do Berlina, a w 1930 roku zdecydował się na zmianę nazwiska rodziny na Kasner. Jego syn, a ojciec Angeli Merkel, Horst Kasner (ur. 6 sierpnia 1926 w Berlinie, zm. 2 września 2011), był pastorem kościoła luterańskiego, a matka, Herlind zd. Jentzsch (ur. 8 lipca 1928 w Gdańsku), nauczycielką łaciny i angielskiego. Dziadkowie Merkel i jej matka do 1936 roku mieszkali w Elblągu, a następnie przeprowadzili się do Hamburga

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/275915/pasztet-z-gesi.html
gęś 1 szt
wątróbki z kurczaka 20 dag
jaja 2 szt
sól 1 łyżka
pieprz
rozmaryn świeży 1 gałązka
tymianek 1 gałązka
gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
rosół z gęsi 4 szkl
bułka czerstwa 1 szt
marchew 2 szt
cebula 2 szt
czonek 2 ząbki
boczek 20 surowy bez kości
Sposób przygotowania
Gęś myjemy i gotujemy w zimnej osolonej wodzie. Przed gotowaniem można mięso podzielić i zdjąć skórę rosół będzie mniej tłusty. Do rosołu dodajemy ziele, listki rozmaryn i tymianek i gotujemy do miękkości mięsa.
wątróbkę myjemy, boczek kroimy w plastry, cebulę siekamy. na rozgrzanym smalcu lub oleju smażymy wątróbkę, boczek, cebulę i czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. gdy rosół się zagotuje dodajemy sól i pieprz. Gdy mięso będzie miękkie odstawiamy do ostygnięcia a potem oddzielamy mięso od kości i mielimy wraz z marchewką, wątróbką, boczkiem i cebulą. Wszystko mielimy dwukrotnie ale za drugim razem na samym końcu dodajemy odciśniętą bułkę.WAŻNE! BUŁKĘ ZAWSZE NA SAMYM KOŃCU, ŻEBY USUNĄĆ RESZTĘ MIĘSA Z MASZYNKI!! Do masy dodajemy sol, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i rosół z gęsi. Masa nie powinna być gęsta może być rzadka - wtedy pasztet będzie bardziej mazisty a nie twardy.
Pasztet wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy ok 1,5 godziny w 170 stopniach.
Rozmaryn i tymianek ułatwia trawienie i dodany do tłustych potraw sprawia, że dania są łagodniejsze dla naszego żołądka.

franek9

franek9 2015-02-03

W ładnym świetle pokazane:)...dobrze,że tutaj wszedłem,przy okazji dowiedziałem się informacji o Wielkiej Kanclerz Niemiec...ciekawa historia rodzinna....pozdrawiam :)))

caprici

caprici 2015-04-21

od anna64
„miodek” z kwiatów mniszka. Cztery garście kwiatów, rozsypać na białym papierze w celu wyeliminowania robaczków, następnie włożyć do garnka zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia, odstawić na noc. Rano wylewamy wszystko na sito, odciskamy. Do soku dodajemy 1 kg cukru, 1 umytą, pokrojoną cytrynę i w odkrytym garnku bardzo wolno gotujemy (prawie nie widać wrzenia) aż syrop stanie się odpowiednio gęsty.

Dawkowanie:

1-2 łyżeczki soku dziennie, można rozpuścić w wodzie.

caprici

caprici 2015-05-25

od Irusia
CIASTO Z RABARBAREM

2 szklanki cukru ubić z 4 całymi jajkami
dodać 2łyżki proszku do pieczenia ,4 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka , 1 cukier waniliowy
wszystko wymieszac mikserem i dodac 1 kg rabarbaru pokroionego w na kawałki 2-3 cm wszystko wymieszzac łyzka i wyłożyć na blache .Piec w okolo 40 min
NIE DODAJE SIE ZADNEGO TŁUSZCZU
ale jest jeszcze smaczniejsze ze śliwkami
1 kg sliwek węgierek pokroic w ćwiartki i wymieszać z ciastem ja 1 raz zrobilam z rabarbarem i tez jest pyszne

caprici

caprici 2016-09-01

od irusia
ZUPA RYBNA
1 kg ryby (mogą być kostki rybne)
2 ogórki kiszone obrane ze skórki
2 pomidory obrane ze skórki
1 cebula
1 marchew
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki
1 woreczek słodkiej śmietany kremówki
sok z cytryny
2 łyżki masła
Marchew i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle
Następnie posypać mąką, dodać koncentrat pomidorowy i zalać 1 -1,5 l wody doprawić sola i pieprzem gotować 20 min, dodac filety i gotować do miękkości około 30 min)
Nastepnie dodać ogórki i pomidory pokrojone w kostkę i gotować następne 5-10 min
Dodać sok z cytryny doprawić według smaku i wlać śmietankę

(komentarze wyłączone)