[25940707]

od Mari10
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106241,prognoza-sezonowa

https://www.klinika-zdrowia.com/gl/jak.php

https://www.kalbi.pl/kalendarz-swiat-nietypowych

https://www.garnek.pl/forum/zimna-plyta-przekaski
https://tapetus.pl/obrazki/n/183441_anturium.jpg
https://www.garnek.pl/bahus/23646825/kaczka-z-jablkami-i-rozmarynem

https://www.garnek.pl/alina1/22941957/switnia-wang-w-karpaczu

https://www.haftix.pl/bitwa_pod_grunwaldem/
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b0mYbO3n4vM#at=27 ...wsp
FAWORKI. 30 dkg maki, 5 żółtek, 4 łyżki gestej smietany np. wiejskiej 18 %, łyżka masła, 3 łyżki spirytusu, szczypta soli, tłuszcz do smazenia, cukier puder do posypania. Makę przesiej do dużej miski, dodaj żółtka i szczypte soli. Dołóż miekkie masło, gęsta śmietanę, spirytus. ugnieć wszystkie składniki widelcem, a nastepnie szybko zagniec elastyczne i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę. Ciasto przełóż na stolnicę i przez 10 minut ubijaj wałkiem, az na jego powierzchni pojawia się pecherzyki powietrza. Wstaw na 1 godz do lodówki. Ciasto podziel na kilka części, każdą rozwałkuj bardzo cieniutko. radełkiem pokrój na paski długości 8 cm i szerokości 2 cm. na środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec paska. Smaz w głębokim tłuszczu. Osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.

Warto wiedzieć ile waży: &
- 1 szklanka śmietany -> 23-25 dag &
- 1 szklanka mąki pcszennej -> 12-16 dag &
- 1 szkalnka mąki ziemniaczanej -> 20 dag &
- 1 szklanka cukru kryształu -> 16-18 dag &
- 1 szklanka cukru pudru -> 12-16 dag &
- 1 szklanka ryżu -> 16-20 dag &
- 1 szklanka kaszy manny -> 15 dag &
- 1 szklanka kaszy perłowej -> 15-18 dag &
- 1 szklanka grochu łuskanego -> 23 dag &
&
- 1 płaska łyżka mąki -> 2 dag &
- 1 kopiasta łyżka mąki -> 4 dag &
- 1 płaska łyżka masła -> 1,5-2,5 dag &
- 1 kopiasta łyżka masła -> 5 dag &
- 1 łyżeczka soli -> 1 dag &
&
- 1 średni ziemniak -> 10 dag &
- 1 średni ogórek -> 10 dag &
- 1 średnia marchewka -> 7,5 dag &
- 1 średnia cebula -> 7,5 dag &

Rożki francuskie ze szpinakiem i kurczakiem/od intma43/
Niezawodna przekąska i na ciepło i na zimno.
1 rolka ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka- ok.25 dag
10 dag sera masdamer (bądź innego żółtego)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (450gr)
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
5-10 dag sera pleśniowego np.niebieski Lazur, Rokpol etc.
2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka papryka,
1 żółtko do smarowania ciasta
Szpinak rozmrozić, odsączyć. Cebulę obrać, zeszklić na maśle, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć 5-7 min. Dodać pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku. Chwilkę jeszcze przesmażyć. Przestudzić.
Na drugiej patelni przesmażyć ok.15 min. paski kurczaka posypane solą, pieprzem i papryką. Ewentualnie można mięso potraktować czerwonym delikatem. Przestudzić.

Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty bądź prostokąty.
Na środku każdego kwadracika rozsmarować małą ilość szpinaku, nałożyć na to kawałek kurczaka, obok ułożyć mały słupek sera. Zlepić 2 brzegi, aby utworzyć rożek. Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec ok.15-18 min. temp.180-200 st.C

https://www.youtube.com/watch?v=gpSkn6pztNE

FORSYCJA- rozmnazanie
...krzewy rozmnożyć możemy przez pokładające się obwodowe gałęzie. Wystarczy nagiąć gałąź do dołu i przysypać ją ziemią. Zadbajmy o utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Po roku powinny pojawić się korzenie. Wówczas odetnijmy gałąź od reszty rośliny, możemy również przesadzić ją w inne miejsce. Najprostszym, i szeroko rozpowszechnionym sposobem rozmnażania forsycji jest zanurzenie jej gałązki w wodzie. Korzenie powinny pojawić się już po miesiącu. Ukorzenione sadzonki wsadzamy do gleby. Wybierając pędy do ukorzenienia wybierzmy jedynie pędy jednoroczne.
pasztet
pasztet mięsno warzywny ...mięso z rosołu ,warzywa ,jajka, bułka namoczona , cebula smażona, przyprawy ...

Kiszona sałata
Sałatę układamy w słoiku,dodajemy koper
na litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli,zalewamy sałatę,dodajemy czosnek.
Kisimy jak ogórki małosolne,po paru dniach gotowe.
Najlepiej smakuje z mieskiem z grilla

https://www.youtube.com/watch?v=AqX-Ek6cAM4 ---wzor
https://www.youtube.com/watch?v=3KPPz7dRpfI ...wzor
https://www.youtube.com/watch?v=n2r7HRTKG1E ...kwiaty
https://www.youtube.com/watch?v=eina7Wuafsk...na wzor dzie.spodn.
https://www.youtube.com/watch?v=xwSCvgYtUlE ...ladny kwiat
https://www.youtube.com/watch?v=gA9s6bl8mqs ...sukieneczki
https://www.youtube.com/watch?v=jy-OCR29KWo ...kWiatek
scieg angielski-ktory ciagle zapominam...https://www.youtube.com/watch?v=fEiKRKSJ4pk

wzor-bez odrywania nitki.../juz robilam/
https://ponitcedoklebka.blogspot.de/2009/10/kursik-jak-aczyc-elementy-bez-odrywania.html
koniakowskie...
https://www.youtube.com/watch?v=EAXfg1EnJ5Y

nalesniki z bialek
https://www.wielkiezarcie.com/recipe106704.html
200ml mleka 0-2%
300ml wody
2 białka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka oleju lub oliwy
Dodatkowo:
niskosłodzony dżem wiśniowy
świeże listki melisy
https://lilato.pl/

emmi1

emmi1 2013-05-16

:)))) miłego dnia :D

(komentarze wyłączone)