[30208646]

jesiennie w deszczu -----------


od halinag
W prosty sposób kiszę kapustę od 5-ciu lat...szatkuje kapustę do wysokiego garnka zalewam wrzątkiem na 1 litr wody 1 łyżka soli.tak trzymam przez 24 godziny co jakiś czas przebijając łyżką drewnianą ...Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoików mocno uciskam zalewam solanką w której była kapusta aby nie była sucha/bo się zepsuje/ zakręcam i gotowe...
Pod wieczka nakładam folię spożywczą..przy kwasie lubią rdzewieć.
Można robić sobie stopniowo po kilka słoiczków jednorazowo. Jeszcze mam z ub roku pyszną jak świeżą...nie dodaje żadnych dodatków...dodatki dodaje wówczas gdy ją wykorzystuje np na surówkę...
Ale każdy sposób jest dobry.....czym więcej różnych dodatków pewnie ma lepszy smak...

https://angelsms.pl/rozyczka/465007.html

olalli

olalli 2015-10-06

Śliczny ich widok...

(komentarze wyłączone)