Maslane ciasteczka z otarta skorka z limonki
Ok. 30 ciasteczek
130 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
80g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru białego
skórka otarta z cytryny i limonki
1 łyżka soku z limonki
Masło ucieramy z cukrem pudrem i białym cukrem za pomocą miksera. Dodajemy po kolei żółtko, sok z limonki, 2/3 skórki z cytryny i limonki, po łyżce śmietany – ciągle miksując. Następnie wsypujemy mąką i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie dosyć lepkie, dlatego warto je schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka- np. kołeczka za pomocą zwykłej szklanki. Nastepnie nacinamy delikatnie nozem.
Wycięte ciasteczka przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 6 minut- uważaj by ich nie spalić.
Smacznego :)
dodane na fotoforum: