Na zakończenie pokazu robienia oscypków każdy
z uczestników mógł wykonać dla siebie redykołkę.
Redykołka – rodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu,
to młodsza siostra oscypka, często z nim mylona. Robiona
z resztek przetworzonego bundzu, pozostałych z wyrobu oscypka. Często w kształcie zwierząt, parzenic serca lub wrzeciona.
Redykołki swoją nazwę zawdzięczają temu, iż rozdawano
je w czasie „redykania się” czyli powrotu owiec z wypasu do domu. Pełniły one funkcje obrzędowe. Bacowie ofiarowywali
je swoim dzieciom albo dziewczynom – i zawsze po dwie.
Choć pierwotnie serki te powstawały z resztek, których nie starczyło już, by odcisnąć oscypek, z czasem zdobyły tak dużą popularność, że stały się produktem wytwarzanym niezależnie od innych wyrobów. Ku uciesze turystów, dla których jest to ulubiona, tania przekąska podczas pobytu w polskich górach.
-wiad. wg. Wikipedii
alola11 2018-12-07
Ciekawy ma kształt wygląda jak pieróg a i w smaku na pewno są pyszne...dobrego Ewuniu...
davie 2018-12-07
Część wystającą z formy trzeba jeszcze odciąć,
ale gdy trochę przeschnie, lepiej będzie wtedy
widoczna odciśnięta owieczka.
mondia 2018-12-07
Ciekawa przekąska i forma tej redykołki ...
ciekawy pokaz Ewciu no i doświadczenie...
miłego weekendu :)
basia04 2018-12-07
też miałam okazję zobaczyć jak się robi...:)
bardzo ciekawy kształt...super opis Ewuniu :)
pozdrawiam :)
myszka2 2018-12-07
Ciekawą nazwę ma ser Redykołka, nigdy takiego nie jadłam jeszczne na pewno pyszny oscypki uwielbiam pychota, wyglądają jak pieróg, pozdrawiam ciepło, życzę miłego weekendu
beskid 2018-12-08
Formy ktore serki sa odciskane, to artstyczne wykonanie,wiec maja ludzie talet zeby to tak szczegolowo dlutkiem , czy innym narzedziem zrobic.
spider6 2018-12-08
Witam w deszczowy sobotni poranek.
...Życzę miłego dnia pomimo złej aury ,i wiele radości na calutki dzionek.;)
aniva 2018-12-08
Własnoręcznie zrobiony serek pozwala lepiej
zapoznać się z techniką tych wyrobów. Jeszcze
tylko odciąć resztę wystającego sera i już można
się cieszyć owieczką.
myszka2 2018-12-08
Re:Ewuniu takich Redykołków oscypków nie jadłam jeszcze nie spotkałam takich w Zakopanym, zwykłe sery oscypki kupowałam jak byłam w górach:)
jaa94 2018-12-09
Fajne miejsce, podoba mi się taki wygląd oscypka
jak na zdjęciu, formy do ich powstania są bardzo
ładne :)
Pozdrawiam serdecznie, życząc dobrej niedzieli ☺☺
szymeki 2018-12-10
Ale wędrujesz Ewuś! :D
Ten "pieróg", to coś, bardzo mi się podoba.
Byłoby dobrze, żeby był czymś nadziewany... ale to chyba już rozpusta by byłą ? :> I wbrew tradycji pewnie.
Pozostańmy więc przy tradycji. Fajnie miałaś Ewuś.
Mnie jeszcze cieszy Klimkowski gdy wraca.
Ale ten Baca opowiadający z takim swoistym spokojem o kawie... i późniejszej pracy przy rozszczepianiu, podbija serce :)
Pozdrawiam ciepło, u mnie brutalnie deszcz pada!
ewci1 2018-12-10
Ciekawa foremka na sery ,kiedys podobna widzialam na maslo,chociaz pewnie ta rowniez by sie nadawala
marek45 2018-12-11
Foremkę w kształcie baranka miała moja babcia, nie wiedziałem że nadaje się do robienia sera :) Bardzo ciekawie opisałaś i pokazałaś na zdjęciach to muzeum Ewuniu :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
(komentarze wyłączone)