Następnym razem jajka ugotuję na półmiękko- wtedy po usmażeniu i 5 minutach w piekarniku dalej będą trochę lejące. Ale i tak świetnie wyszły. Frytki z piekarnika są oczywiście mniej tłuste niz te smazone na oleju, a smakują doskonale
dodane na fotoforum:
delish 2015-10-16
Sekret frytek polega na trzech rzeczach: pierwsza: wysoka temperatura piekarnika i rozgrzanie go zanim wsadzisz frytki; druga: do ziemniaków dodaj odrobinę oleju wymieszanego z papryką w proszku , solą i przyprawami do smaku oraz...łyżeczką cukru! Cukru nie będzie się wyczuwało wcale, ale pomoże on w karmelizacji i doda piękny kolor; trzecia rzecz to dlugość pieczenia- przynajmniej 40 minut w piekarniku na blaszcze koniecznie JEDNA warstwa. Jeśli będą jedna na drugiej- wytworzą za dużo pary, żeby były chrupkie.