...LICZI....
...PYCHOTKA...
Liczi chińskie, śliwka chińska - gatunek drzew tropikalnych z rodziny mydleńcowatych, pochodzący z południa Chin. W Chinach znane jest i uprawiane od ponad 2000 lat. Długowieczne (żyje ok 1300 lat), zimozielone drzewo średniej wielkości (ok. 15-30 m). Uprawiane w południowych Chinach, w Azji Południowowschodniej, Indiach, południowej Japonii, wschodniej Australii a także w USA (Floryda i Hawaje), południowej Afryce i Oceanii.
Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można go dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
INFORMACJE-WIKIPEDIA
dodane na fotoforum:
tadiaaa 2010-01-07
Jestem chora przydadzą się:)
arlekin 2010-01-07
Choć raz mi się udało być pierwszym! zaraz sie z witaminkami rozprawię-dzięki wielkie:-)
mpmp13 2010-01-07
jeszcze tego nie próbowałam...jak spotkam kupię...zobaczymy.....nie palę od 23.11.2009 więc smaki też się zmieniają....
gkoscie 2010-01-07
ciekawostka..nie jadłam jeszcze takich śliwek:)
setulow 2010-01-07
smaczny owoc i fotogeniczny :)
shamrok 2010-01-07
Podzielisz sie ze mna?
irogo 2010-01-07
a dzisiaj je widziałam w lidlu i zastanawiałam się czy by nie spróbować .....miłego wieczoru...:))
basza 2010-01-07
dziękuję:))moje ulubione:))miłego wieczoru:))
bajka1 2010-01-07
Acha:):):) to juz wiem:) ładna fotusia;)
melani 2010-01-07
A ja jeszcze nie jadłam ..ale w sklepach widziałam..:)
Galerię mogliby zostawić ..ale to tylko od Nich zależy co zrobią..
Buziaki!!
coralik 2010-01-08
bardzo je lubie:))
Pozdrawiam i dziekuje za odwiedzinki:)
alemark 2010-01-08
Znam te owocki... tu nazywaja si corbezzolo...
Osobiscie nie zachwycam sie ich smakiem, ale kazda nowosc przyjmujemy z pewna doza ostroznosci.
Pozdrawiam Dorotko... buziaki:)))
tesa31 2010-01-08
Wygladaja apetycznie.Serdecznie pozdrawiam:))
Re: owce opuncji maja smak moze troche podobny do melona,trudno porownac,jadlam na surowo po calej celebrycie pozbawienia ich uciazliwych kolcy i igielek.Zrywa sie do plastikowego kubka a pozniej w woreczku foliowym plucze pod beiezaca woda i pociera po skorce.Teraz mozna obrac i jesc.Natomiast figi zrywane prosto z drzewa maja rewelacyjny smak.