Gęgawa

Gęgawa

Duża gęś, bardzo podobna do gęsi domowej, której jest protoplastką. Jest jedynym gatunkiem gęsi ,który u nas gniazduje. Upierzenie szaropopielate, wierzch i boki ciała poprzecznie prążkowane. Spód ciała jasno szary , podogonie białe. Stosunkowo gruba szyja i rzucający się w oczy pomarańczowy dziób. Nogi bladoróżowe. U azjatyckiego podgatunku gęgawy (a.rubirostris) dziób ma barwę różową. Delikatna pomarańczowa obwódka wokół oka.

Wielkość
długość ciała 80-90 cm
rozpiętość skrzydeł 150-170 cm
waga 4-5 kg

Pokarm
Gęgawa jest roślinożerna. Podstawą jej diety jest trawa, nie gardzi jednak, zwłaszcza wczesną wiosną zaraz po powrotach z zimowisk oziminami. Spożywa również nasiona roślin zbożowych, które pozostają po omłotach na niezaoranych ścierniskach. Gęgawy często można spotkać na zaoranych polach gdzie poszukuje kłączy perzu.http://www.bird-watching.pl/index.php?/category/200

kolejne >

mpmp13

mpmp13

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

jaska15

jaska15 wczoraj

Sliczna i wspanialy opis....

ona11

ona11 wczoraj

interesujący opis i super kadr

tres2b

tres2b wczoraj

Zdjęcie jak opis super. ..
Pozdrawiam :)

zbibike

zbibike wczoraj

ładna gąska :)

dodaj komentarz

kolejne >