Wartości odżywcze porzeczek
Porzeczki czerwone zawierają bardzo dużo błonnika, w tym pektyn, dzięki czemu mogą obniżać poziom cholesterolu, usuwając złogi i toksyny z jelit, mają działanie przeczyszczające, pomagają chronić układ pokarmowy przed nowotworami.
Pektyny pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości. W skórce tych owoców występują substancje antybakteryjne wspomagające organizm w walce z chorobami układu trawiennego.
Porzeczki czerwone nie mają tak silnych właściwości przeciwutleniających jak porzeczki czarne, ale i tak ich właściwości antyoksydacyjne są warte zauważenia. Porzeczki zawierają flawonoidy i flawony takie jak kwercytyna, mirycetyna, kampferol, które wymiatają z organizmu wolne rodniki uszkadzające nasze komórki. Dzięki temu hamują stany zapalne i zwyrodnieniowe, pomagają w zmniejszeniu objawów chorób reumatycznych, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chronią organizm przed skutkami starzenia.
Przetwory z czerwonej porzeczki:soki,nalewki.konfitura.
dodane na fotoforum:
znajoma 2014-06-15
Kawka gorąca, mocno pachnąca,
na stole już stoi,
na Ciebie czeka, więc nie zwlekaj.
Wstawaj szybciutko,
będzie milutko,
Przywitaj nowy dzień.
spider6 2014-06-15
Witam...♥
Życzę pogodnej Niedzieli,i miłego odpoczynku na calutki dzionek...
Oraz smacznej porannej kawuni.;*
dana02 2014-06-15
Śliczne zdjęcie niedojrzałej porzeczki.
Witam w pochmurną i zimną niedzielę.
Pogoda zmiania się tak szybko. Z jednej skrajności w drugą...
Życzę pogodnego nieba, pogody ducha i miło spędzonej niedzieli:)
olalli 2014-06-15
Pięknie pokazana i ciekawie opisana...
Pozdrawiam serdecznie życząc pięknej słonecznej niedzieli i radości z niej...:-)
siabat4 2014-06-15
Bardzo lubię czerwone porzeczki i mam na swojej działce.
Jeszcze nie dojrzeją,a już je podskubuję.
Pozdrawiam i miłej niedzieli!!
dyhaa 2014-06-15
No to ucztujmy się tymi "jagodami". Piękna fotka Emilko. Miłego popołudnia. Pozdrawiam cieplutko:)
ewusia 2014-06-15
Ładna gałązka, porzeczki jeszcze zielone
ale wkrótce się zazielenią. Bardzo wartościowe są
te kwaskowate owoce i warto je jeść, skoro mają
tak wiele cennych składników. Pozdrawiam serdecznie.
dana02 2014-06-15
Miło, rodzinnie spędzonego niedzielnego popołudnia życzę:)
davie 2014-06-16
Dobrze Emilko, że przypomniałaś nam
o zaletach porzeczek, trzeba je jeść
i robić z nich przetwory.
Ładne zdjęcie....pozdrawiam.