Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, spód wyłożyć biszkoptami. Każda warstwa to;200 ml zimnego mleka ubić ze śnieżką, dodać lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance wrzątku z 1 łyżeczką żelatyny. Miksować 3 minuty. wylać na biszkopty. po ostatniej warstwie wylać zaczynającą krzepnąć polewę;
pół margaryny ,4 łyżki kakao, szklanka mleka ,pół szklanki cukru i 2 łyżki żelatyny. w połowie szklanki gorącego mleka rozpuścić margarynę, cukier i kakao .w drugiej połowie gorącego mleka rozpuścić żelatynę . wlać do reszty masy i zagotować. jak zacznie tężeć, wylać na ostatnią warstwę pianki, smacznego.
dodane na fotoforum:
kimeraj 2013-08-18
Wygląda na ptasie mleczko...tak czy siak - pyszota!! Pozdrawiam Ewciu i życzę udanego nowego tygodnia :)
kimeraj 2013-08-20
re: Tak Ewciu, patisony są marynowane. Robiłam je 3 lata temu pierwszy raz. Nie wiedziałam jakie wyjdą i jak będą smakować. Ale powiem Ci,że marynowane patisonki są rewelacyjne :)) Smakowo zbliżone do ogórków, ale chyba lepsze :))