SZCZAW  MROZIC  CZY DO SLOIKA ?

SZCZAW MROZIC CZY DO SLOIKA ?

Macie moze szybki i fajny sposob na szczaw na zime
ja zawsze upychalam do sloika az wyszedl sok i zasypywalam sola
Slyszalam o tym ze mozna mrozic ,ale ja nigdy nie mrozilam

watroba

watroba 2015-06-21

smażę na masełku i do słoika lub do garnka na zupę, pozdrawiam ...

jokam

jokam 2015-06-21

mrożę...
ale najpierw gotuję w maleńkiej ilości wody...
przecieram przez sito...
wkładam do plastikowych pudełek i zamrażam...

maria10

maria10 2015-06-21

.... ja mroziłam i nie widziałam różnicy ..... był bardzo dobry..... ale trzeba go wkładać jak jest suchy.... moja sąsiadka z kolei wkłada do słoika i pasteryzuje ..... ja w tym roku spróbuję ugotować w małej ilości wody, przetrzeć przez sito i wsadzić do słoika a później w zimie taki koncentrat dodać do gotującego się wywaru z kości i zrobić zupę ... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę miłego dnia:))))))

rybka10

rybka10 2015-06-21

zawsze po oczyszczeniu kroję drobniutko i do woreczków, takie porcje jak na raz do zupy i zamrażam. od lat tak robię tak, że starcza mi do nowego. Do zupy wrzucam zamrożone jak już mięciutkie ziemniaki i ryż, gotuję najwyżej 5 min....zawsze tak dobry jak prosto z pola. pozdrawiam

babcia1

babcia1 2015-06-21

a ja po oczyszczeniu i umyciu kroję i w niewielkiej ilości wody bo szczaw bardzo siada w garnku troszkę soli i w słoiki i potem pasteryzuję ..zawsze tak robię i jest super kładę w słoiki takie od dżemu

ewaiza

ewaiza 2015-06-21

mysle ze na pierwsza ture sprobuje sposob rybka10, mam w tym roku duzo szczawiu wiec zrobie roznie i zobacze ktory sposob lepszy .

niusia1

niusia1 2015-06-21

ja się nie wypowiadam,bo na zagonku mam tyle szczawiu,że wystarczy na zupę i znowu odrasta a zapasów nie robię- zimą ewentualnie kupię słoiczek i już;miłego wieczorku życzę!

mis20

mis20 2015-06-21

...ja tez mam nadmiar szczawiu... i koleżanka doradziła mi żeby pokroić, nasolić i ułożyć ciasno w słoiczkach po dżemie krótko zapasteryzować i gotowe...

a drugą wersję ..to tak mi kazała zrobić jak pisze wyżej -rybka10-

anulkaz

anulkaz 2015-06-21

Bardzo dobry jest mrożony,potem w smaku ja świeżutki:)

jolanka

jolanka 2015-06-22

ja mrożę koper ,pietruszkę ::))

ezbro7

ezbro7 2015-06-22

każdy pomysł jest dobry,z mrożeniem mniej pracy!Pozdrawiam cieplutko!

evita

evita 2015-06-22

Ja teraz nie robię zapasów, ale pokroiłabym i do woreczków... tak też robię z koperkiem, lubczykiem i natką pietruszki... tylko musi być dobrze osączone. Ten solony ma inny smak i kolor... jak masz miejsce to tylko zamrozić... powodzenia Izo...

lila08

lila08 2015-06-22

ja od lat robię tak jak watroba ,jest pyszny :)

abore76

abore76 2015-06-22

JA MROŻĘ I TEŻ JEST DOBRY.

anana57

anana57 2015-06-23

Tylko nie gotuj zupy na kościach- b. niezdrowe i po cóż mamy toksyny zjadać..Najlepsze i najzdrowsze zupki na warzywach z dod. masła.

dodaj komentarz

kolejne >