Pyszne chrupiace ( jeszcze gorace buleczki )
Ważne: ciabatta nie będzie ciemna, jak chleb, nie należy jej więc piec zbyt długo, bo skórka się nie zrumieni, a zamieni w twardy kamień
Robilam z tego przepisu
https://foodmag.pl/przepis/ciabatta/
Biga
1/3szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Ciasto właściwe
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
1,5 łyżeczki soli
Wieczór przed pieczeniem
Biga. Wszystkie składniki na bigę mieszamy dokładnie i odstawiamy na 8–12 godzin.
W dniu pieczenia
Po tym czasie dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy (można użyć miksera). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne. Przykryte ciasto odstawiamy do wyrastania na ok. 3–4 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy na blat wysypany mąką. Formujemy prostokąt, dzielimy ciasto nożem na kwadraty. Powinno wyjść ok. 8 do 10 bułeczek. Podczas formowania posypujemy ciasto dość mocno mąką.
Ciabatty układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 20–30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 12–15 minut, zależy od wielkości bułeczek
evita 2016-02-01
Dużo "zachodu" z nimi... ale wyglądają pysznie...
Pogodnego dnia... takiego z uśmiechem...
Pozdrawiam Izo gorąco... :)
maria10 2016-02-02
.... u nas sprzedają z cebulą /chyba prażoną/ i bardzo je lubię..... Twoje wyglądają smakowicie:)))))
bronia 2016-02-03
Re: Ja smażę dzisiaj ,bo potrzebuję na jutro na 7 rano...