Upieklam 2 biszkopty w wiekszej torownicy , Wyszlo mi 4 placki ktore przelozylam kremem czekoladowym i jedna warstwe biszkoptu przelozylam masa malinowa.
Biszkopt bez proszku do pieczenia robilam z tego przepisu
https://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-kakaowy,-najlepszy
Krem czekoladowy do przekladania
100 g kakao
500ml smietany kremowki
150g drobnego cukru
250 g gorzkiej czekolady
Krem robilam dzien wczesniej . Smietane z cukrem i przesianym kakao gotowac okolo 2 minut. Odstawic z ognia , dodac polamana w kawalki czekolade . Mieszac ,az czekolada sie rozpusci . Gdy masa wystygnie wstawic na noc do lodowki .Na drugi dzien stezala mase dobrze ubic .
Masa malinowa przepis od Wioleta Rokita
opakowanie mrożonych malin, wrzucam je do garnka i podlewam lekko woda, daje cukier i zagotowuje, zmniejszam gaz i odparowuje wodę z nich, następnie rozpuszczam w zimnej wodzie żelatynę i wrzucam do gorących malin, dobrze mieszam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia,
ubijam zimna smietane 30 procentowa( moja 40%) z cukrem pudrem tak na oko i jak sie ubije dodaje maliny i krótko miksuje az się połączą składniki jesli chodzi o cukier ja nie daje duzo tak na oko.
Krem do dekoracji:
1 budyn czekoladowy ugotowany i wystudzony
pare lyzek nutelli
20g gorzkiej czekolady
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić.
Utrzeć nutelle z masą budyniową. Dodać wystudzoną płynną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Zanim polozylam oplatek to jeden zmarnowalam ,nie myslalam ze to taka ciezka praca ;-) ;-) :-)
stachs7 2016-06-24
Przepyszny z pewnością.A takiego przepisu na krem nie znałam,muszę wypróbować.Miłego wieczoru.
niusia1 2016-06-24
tort jak pyszny tak ładny- potrafisz dekorować; a co do upałów to jeszcze teraz 26 st jest a jest godz.22 niesamowita duchota,ale wole to od mrozu
babcia1 2016-06-25
Piękny tort ło matko gorąco nie może bnie a Ty Tworzysz takie Delicje!!
niusia1 2016-06-27
no to pyszny był ;ja nie mam kiedy zrobić,ale ten był naprawdę dobry;dzisiaj nareszcie chłodniej pozdrawiam !