Sernik gotowany o smaku wanilii i cappuccino..
Spód sernika to kakaowy biszkop z 3 jajek..
sklad masy serowej:
1,5 kg zmielonego twarogu sernikowego
3/4 kostki masla
1 szkl cukru
naturalna wanilia,ewentualnie cukier waniliowy
5-6 jajek w zaleznosci od wielkosci
2 budynie waniliowe rozpuscic w 3/4 szkl mleka
4 lyzeczki zelatyny (namoczyc w malej ilosci zimnej wody)
dobrej jakosci kawa rozpuszczalna
w garnku rozpuscic maslo z cukrem i wanilia,odstawic garnek gdy maslo troche przestygnie dodac zoltka i mieszac reczna (ubijaczka do piany),dodac zmielony twrog,budyn doprowadzic do wrzenia,dodac ubite na sztywno bialka ,dobrze wymieszac i na koncu , zelatyne
Biszkopt zwilzyc przegotowana woda i wylac na niego polowe masy sernikowej,do drugiej polowy dosypac troche cukru pudru i kawe rozpuszczalna do samku w zaleznosci jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskac...
Ja pozostawilam ponad pol godziny ,mase kawowa w garnku ,zeby masa waniliowa delikatnie zastygla,po tym czasie wylalm na ciasto mase kawowa.Po calkowitym wystygnieciu, udekorwalam zmielona kawa,bita smietana i ciasteczkami amarettini...
sernik jest pyszny zwlaszcza dla smakoszy kawy (czyli miedzy innymi dla mnie:))...
dodane na fotoforum: