przepis na drożdżówkę prosty czyli
50 dag mąki
5 dag drożdży
4 żółtka i jedno całe jajko
pół kostki margaryny
ok. 5-10 dag cukru
1 szklanka i trochę ciepłego mleka
cukier waniliowy
aromat ( u mnie pomarańczowy)
szczypta soli
rodzynki
na kruszonkę:
pół kostki margaryny
mąka
cukier puder
( na kruszonkę powinno być wszystko w równych proporcjach, ale cukru i mąki daję mniej i u mnie to jest 3:2:1 czyli margaryna, mąka, cukier)...
oraz do tego
drobno posiekane orzechy laskowe
opcjonalnie dodatkowo na lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wykon:
do mąki wrzucam rozkruszone drożdże (bez robienia zaczynu), sól, cukier, jajka, mleko i na końcu roztopiony tłuszcz...rodzynki ( nie namaczam ich) ...ciasto powinno być dość luźne, ale musi zaczynać lekko odchodzić od ręki...zostawiam do wyrośnięcia...
po wyrośnięciu idzie na blaszkę, w której jeszcze raz podrasta...
wysypuję kruszonkę i piekę ok. 40 min...
ciepłe z mlekiem to raj dla podniebienia...a orzechy w kruszonce podkręcają smak ciasta :-)
no a teraz idę sobie jeszcze kawał ukroić :-)))
adamowa 2016-06-18
Przepis juz zapisalam ...ale narazie puki nie zbije cukru mam zakaz ... dzis juz pokusilam sie na lody ...teraz pokuta :)
lidia23 2016-06-19
uwielbiam ciasto drożdżowe..od zawsze...:)
każde lubię -jestem właściwie uzależniona od słodkiego,od ciasta ale drożdżowe i to jeszcze ciepłe...mmm....super:)))))
babcia1 2016-06-19
już ukradłam przepis!!
oldham 2016-06-19
Drożdżowe uwielbiam :)
davie 2016-06-19
Bardzo lubię drożdżowe ciasta.... moja babcia była
specjalistką od ich pieczenia i jadło się je
popijając kakałkiem.