ile i co ona da - tego jeszcze nie wiem, ale popyt na żurawinę w grajdołku spory, bo robimy takie oto dziwo...
jak poszłam kupić żurawinę i czosnek do warzywniaka, to pani zaraz powiedziała *...aaaa... to na miksturkę, nie?!....*...:-)))
trójskładnikowa substancja przypominająca na razie jakąś berbeluchę ma się stać osłonowym specyfikiem na jesienno_zimowe przeziębienia...
połączenie smakowe może nie najbardziej trafione, ale nie o smak tu przecież chodzi...
u mnie jest :
1 kg żurawiny
1 kg miodu
bardzo duża główka czosnku...
żurawina z czosnkiem zmielona, pomieszana z miodem...wszystko wlane do słoików...i schowane do lodówki...
z tej proporcji wyszły dwa słoje...jeden litrowy i drugi półtoralitrowy...
jeszcze nie próbowałam jak to smakuje...ale muszę się niebawem odważyć...
https://piekielni.blogspot.com/2012/11/zurawinowa-mikstura-na-odpornosc.html
lordand 2016-09-23
...żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych...czosnek to naturalny antybiotyk...a miód...wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki...
...ot i cała tajemnica Twojej berbeluchy...:)))
doka8 2016-09-23
proszę ! proszę !
życzę takiego zdrowia , żeby mixtura dawkowana była tylko dla smaku :):)
evanes 2016-09-23
O tak teraz zacznie się sezon na chorowanie, tak więc taka mikstura może zdziałać cuda:)
jadziax 2016-09-23
Naturalny lek na odporność ma wiele zalet i witamin,pozdrawiam jesiennie ze słoneczkiem:))
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/fjjseiob13uh2ujhqjf28ad7n6/indexweb.htm
olga39 2016-09-23
Bądź dzielna: D
peugeot 2016-09-23
Nie jadłem nigdy, jak do tej pory żyjesz znaczy się że zjadliwe ;-)
oldboy 2016-09-23
A nie trzeba zażyć o północy, na cmentarzu, splunąwszy uprzednio trzykrotnie przez lewe ramię ?
PS czemu mnie tak brzydko posądzasz po moją fotką - chyba na to nie zasłużyłem
pantoja 2016-09-26
Żurawinę już mam przerobioną w słoiczkach, miodu mam dużo, czosnek też mam ale skoro to musi być świeże to nie zrobię. Już mam za dużo przetworów bo lubię je robić. Pakuję w sloiki co się da. Nawet gruchy zamarynowałam (w syropie też zrobiłam:)
O innych owocach nie wspomnę. Rozpędziłam się:)
maria57 2016-09-27
Wszystkie składniki mam na co dzień w domu, w razie potrzeby mogę wszystko zażyć i to nie koniecznie wymieszane razem. Zjem jedno po drugim, w żołądku i tak się pomiesza, a przynajmniej tam gdzie powinno być smacznie, będzie smacznie