pierwszy raz w moim życiu poczyniłam napoleonkę od podstaw, czyli z samorobnym ciastem...
zwykle szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe blaty ciasta francuskiego, ale okazało się, że zrobione w domu nie ma sobie równych...
trzeba powiedzieć, że jest czasochłonne, ale warto się pomęczyć..:-)
aby zrobić ciasto skorzystałam z tego linku..
https://kotlet.tv/ciasto-francuskie-krok-po-kroku/
natomiast sam krem zrobiłam z tego przepisu:
https://www.mniammniam.com/Napoleonka_z_przepysznym_kremem-9303p.html
ciasto...poezja...:-)
1/3
babcia1 2017-11-19
o rany moje ulubione ciasto!!
maria57 2017-11-19
masz rację, to gotowe chyba na łoju przygotowują, jesz i sam tłuszcz już na ustach się skutecznie osadza.
pamiętam, że moja Mama robiła sama i to było wyśmienite,
niestety, ze względu na tuszę takie rarytasy muszę sobie odpuścić
myszka2 2017-11-19
Witaj, pozdrawiam cieplutko, życzę miłego wieczoru...pyszna napoleonka wygląda smacznie pycha:)
Domowe ciasto jest najlepsze:)
achach5 2017-11-20
To nie jest przepis dla leniwych ;)
Wyobrażam sobie jak ta Twoja
napoleonka smakowała ...
Dobrego tygodnia życzę:)
myroad 2017-11-20
Tą poezje to całą w siebie już wrzuciłaś, czy zostawiłas okruszek, he?;-)
No pewnie bym zmajstrował takie ciasto.. może by było dobre do szpachlowania dziur w murze..;-)