Ciasto do kawy

Ciasto do kawy

Kukułka
BISZKOPT CIEMNY
6 jaj, 6 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
BISZKOPT JASNY
3 jajka, 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
MASA CZEKOLADOWA
3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3/4szkl. cukru, 2 czekolady gorzkie (WEDEL), 1 czekolada mleczna (WEDEL), 3-4 kieliszki wódki(ja daję Bolsa lub Sobieskiego)
MASA ŚMIETANOWA
3 pojemniczki śmietany kremówki (może być 30%, bardzo dobra z Biedronki), 4 "śmietan fiksy", 2 łyżki cukru pudru
POLEWA
1/2 margaryny, 3 łyżki kakao bardzo ciemnego, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki wody, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek gęstej śmietany
Biszkopt ciemny:białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku.Następnie, cały czas ubijając wsypać obydwie mąki.Wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec 25min. w temp. 180 stopni.
Biszkopt jasny:białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Piec10 min. w temp. 180 stopni.
Masa czekoladowa:kawę zaparzyć w 2/3 szkl. wody i przelać do garnka.Dodać połamane czekolady, cukier i mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą.Pod koniec dodać alkohol i wystudzić.
Masa śmietanowa:śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier i "śmietan fiksy"

Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty i na pierwszy dać pół masy śmietanowej.Na masę pokruszyć jasny biszkopt i wylać masę czekoladową. Następnie położy drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. polać polewą.
POLEWA
W wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier, kakao, margarynę dać do rondla i podgrzewać aż margaryna się rozpuści, dodać żelatynę ale nie dopuścić do zagotowania składników.
Do ciepłej dodawać po łyżce śmietany energicznie mieszając.Polać placek.
Jasny biszkopt kroję na niewielkie prostokąty, układam jedną warstwę, polewam masą czekoladową, układam drugą warstwę biszkoptowych prostokątów i polewam czekoladą. Oba biszkopty ciemny i jasny trzeba dobrze nasączyć np. mocna herbata, cukier, sok z cytryny i oczywiście procenty.
SMACZNEGO:)

lilka70

lilka70 2012-02-27

Pozdrawiam po południowo i miłego reszty dnia życzę:)

halinag

halinag 2012-02-28

wspaniale wygląda ...pozdrawiam:))

katakum

katakum 2012-02-28

..przy dzisiejszym niskim ciśnieniu chyba tylko cukier może pokrzepić

ewulka1

ewulka1 2012-02-28

Pewnie ,że możesz....ale ja za to biorę ten kawałek ciasta....Bo jestem straszny łasuch na słodycze.....:))

piatal

piatal 2012-02-28

ciacho też super,,,,

katakum

katakum 2012-02-28

Myślałam ,że narcyz czy żonkil to to samo tylko inne nazwy regionalne ....zaraz zobaczę w necie

katakum

katakum 2012-02-28

..dlaczego wcześniej nie spojrzalam do netu - faktycznie - bardzo podobne i chyba już wiem co moim brakuje - kielich musi byc bardziej otwarty ,a płatki zaokrąglone

stasia8

stasia8 2012-03-03

Pyszne ciasto....

sandi44

sandi44 2012-04-06

od nie dawna moje ulubione ciasto!!!

lanta21

lanta21 2015-08-08

pyszne.

dodaj komentarz

kolejne >