Do Europy przykulał ja Krzysztof Kolumb.
Grecy nazwali ją pepon, co oznaczało „gotowana na słońcu”. Francuzi, których nasza bohaterka urzekła kulinarnymi właściwościami, mówili na nią potrion („duży grzyb”). Anglicy zaś zaczęli ją nazywać pumpkin. Amerykańskie squash jest skrótem indiańskiego słowa askutasquash, czyli „nadającą się do jedzenia na surowo”. Dzisiejszą nazwę, zawdzięczamy prawdopodobnie europejskim emigrantom, którzy jako pierwsi kolonizowali obszary Ameryki Północnej.
pantoja 2016-10-07
Te też ładne, nawet nie przeszkadzają pryszcze:))
re: Wiem, że Święto Dziękczynienia obchodzicie bardzo rodzinnie. Indyk najważniejszy, Nie wiedziałam, że dynia też ma tam swoje miejsce. Rozwesela bogato zdobione stoły. Indykom to nie przeszkadza:)
pantoja 2016-10-07
Moja Mama kiedyś piekła ciasto dyniowe, bardzo pachnące przyprawami i śliczne, bardzo żółte. Ja nie umiem...wystarcza mi marynata i zupka:)
deniska 2016-10-07
Ciekawy jest ten gatunek dyni....
Witam Halinko pięknie…
Miłego dnia życzę oraz udanego
słonecznego weekendu,…
basiaw 2016-10-08
Nigdy nie próbowałam, jak smakują dynie, jakoś mnie nie ciągnie do degustacji.
Są bardzo fotogeniczne!